Zuid Frankrijk: klinkt zeer bekend in de oren!

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Vakantie, Zon | Posted on 06-02-2012

Schlagwörter:

Voor velen is Zuid-Frankrijk een synoniem voor zon, strand, zee, toeristen en de autoroute du soleil. Frankrijk zelf en ook het Zuiden is echter dermate groot dat ook Zuid-Frankrijk uit vele unieke regio’s bestaat met elk hun eigen aanbod aan mogelijkheden voor een heerlijke vakantie.

Wie op zoek is naar rust en ruimte kan terecht in de départementen Gers en Haute Garonne. Deze streek situeert zich in het Zuidwesten (ten westen van Toulouse) en biedt tevens een doorsteekmogelijkheid naar buurland Spanje. Oorspronkelijk waren bijna alle inwoners op één of andere manier betrokken bij de landbouw, maar ook hier is dit niet houdbaar gebleven. Er zijn echter nog vele achtergebleven sporen hiervan: de alomgekende foie gras en alle gerechten van en om de eend (meer eenden dan ganzen) die de lever aanlevert, druiven voor de armagnac en wijn, zonnebloemen en graan. De velden zijn er oneindig groot. Er zijn weinig sporen van groot industrie waardoor de omgeving in de oorspronkelijke toestand behouden werd en gespaard bleef van vervuiling. Bekende wijnstreken zoals Gaillac en minder bekende, maar daarom zeker geen minder goede, zoals de Fronton zijn binnen het bereik van een daguitstap. Een uitstap naar verschillende wijnboeren/château’s (bijvoorbeeld Château Mayragues of Château Cransac) biedt de gelegenheid om de lokale wijn te proeven en te kopen tegen een lokale prijs. De streek van Armagnac situeert zich ten Westen van Auch en ook hier zijn er diverse mogelijkheden voor leuke proeverijen.

In deze streek van Zuid-Frankrijk is de tijd stil blijven staan, en dat is een rijkdom. Mensen hebben nog tijd voor elkaar en genieten van het leven. Onthaasten is hier dan ook geen gespreksonderwerp, het is een manier van leven. Bij een verblijf heeft men dan ook niet veel tijd nodig om tot rust te komen. Het is om die reden dat buitenlanders de streek ontdekt hebben en steeds vaker besluiten zich er te vestigen. Temeer ook omdat de Fransen in deze streek zeer hartelijk en gastvrij zijn. Door de hele streek zijn kleine dorpjes verspreid die nog niet op grote schaal ontdekt zijn. Dit heeft het grote voordeel dat de eigenheid van de streek en de lokale bewoners behouden blijft. Verblijfsmogelijkheden zijn er gemakkelijk te vinden, van hotels tot gites en chambres d’hôtes tot leuke vakantiehuizen en campings.

De Fransen in het zuiden schuiven dagelijks ’s middags aan in de vele restaurantjes en bestellen er
hun ‘plat du jour’. De timmerlieden, elektriciens, wegenwerkers, kantoormensen en bouwvakkers ze eten allemaal wat de pot schaft (ménu du jour). Er wordt één enkel menu aangeboden met alles erop en eraan (voorgerecht, hoofdschotel, dessert, brood, wijn, koffie) voor een zeer schappelijke prijs (€ 10-15). In alle rust geniet iedereen wat ‘de Campagne’ hen biedt. Restaurants waar je veel witte R-4tjes en bestelbussen ziet staan zijn het gegarandeerd waard om er eens binnen te gaan want zij bieden kwaliteit!

Het is een zacht glooiend landschap en wordt ook wel eens het Toscane van Zuid-West Frankrijk genoemd. Buiten enkele typische Italiaanse eigenschappen (zoals de aanplant van olijfbomen) kan het deze vergelijking gerust doorstaan. Naarmate men dichter bij de Pyreneeën en het hooggebergte komt worden de hellingen pittiger. Echte bergwandelingen, meerdaagse tochten en de beklimming van alomgekende toppen als de Col d’Aspet, Col d’Aspin of Col de Menthé behoren dan ook tot de mogelijkheden voor actievelingen. In de aanloop naar of terugkeer van de Pyreneeën heeft deze streek zeer regelmatig een doortocht van de Tour de France en bijhorende publiciteitskaravaan. Het is een aangename daguitstap om mee te maken. Vele Fransen kiezen ervoor een leuke plaats en maken er een echte picknick van. Voor wie echte beklimmingen wil zien zijn er de ‘echte cols’, men moet er dan wel voor zorgen om tijdig te vertrekken of – nog beter – de dag ervoor al voor een goede plaats te zorgen.

Ook diegene die op zoek is naar culturele activiteiten komt in de streek geheel aan zijn trekken, tot de mogelijkheden behoren:

-Toulouse, de 4e grootste stad van Frankrijk met tal van bezienswaardigheden
-Het door Unesco erkende Canal du Midi (waterweg tussen Middellandse Zee en Atlantische Oceaan) kan op verschillende manieren bezocht worden (fiets, boot en rondvaart)
-De prachtige Katharenkastelen met alle mystiek die er rond bestaat
-Lourdes, voor gelovigen en niet gelovigen met zijn eigen specifieke sfeer
-Typische wekelijkse lokale marktjes met aanbod van streekproducten
-Carcassonne (ommuurde Middeleeuwse stad door Unesco beschermd als werelderfgoed)

Write a comment