Zon, zee en gulet

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Reizen, Zon | Posted on 07-03-2012

Schlagwörter: , ,

Gulet zeilvakantieKlapperende zeilen, het geluid van golven die tegen de boeg van de boot te pletter slaan, de zon die weldadig op de huid schijnt, een afwisselend landschap, dolfijnen en altijd de azuurblauwe zee. Het leven aan boord van een traditionele Turkse houten zeilboot (gulet) is prachtig en nooit eentonig. Elke dag zeilt de gulet ergens anders naartoe en dat op zich is al een feest. Met de kapitein wordt overlegd welke plaatsjes er bezocht worden. Het landschap wisselt van ruig en droog land, tot prachtige groene heuvels, oeroude stadjes, bossen en olijf- of citroenplantages. Het eten aan boord is heerlijk en kakelvers met zelf gevangen vis. Op de gulet gelden geen verplichtingen: niets moet, alles mag. Wie zelf de (zeil)touwtjes in handen wil nemen, is van harte welkom, wie liever op het achterdek van de zon geniet, net zo.

Bezienswaardigheden
De omgeving rond de Golf van Gokova biedt naast wonderschone baaien en een azuurblauwe zee veel cultureel bezienswaardige plaatsen. Hieronder een aantal aanraders:

Bodrum is een charmante stad met witte huisjes, smalle straatjes, een dagelijkse markt en prachtige stranden. De stad heeft een kosmopolitische uitstraling met een rijk uitgaansleven en jaarlijkse festivals. De stad herbergt één van de oude zeven wereldwonderen: het Mausoleum van Halicarnassus.
Het opvallendste bouwwerk in de stad zelf is de Petrusburcht, die gebouwd werd met de restanten van het oude Mausoleum. Andere bezienswaardigheden zijn het Archeologisch Onderwater Museum, een Aquapark en de vele traditionele en moderne boten in de haven.

Het Griekse eiland Kos ligt vlak voor de Turkse kust nabij Bodrum. Het eiland is de voormalige woonplaats van de Griekse arts Hippocrates, en er zijn vele historische bezienswaardigheden te vinden.

Sedria Adrasi, is de liefdesplaats van koningin Cleopatra en herbergt nog veel oude Romeinse overblijfselen. Het is er ook heerlijk ontspannen aan de prachtige stranden, waarvan de zandsoort alleen in Noord Afrika voorkomt.

Het dorpje Oren, aan de oostkust van de Golf van Gokova, werd gebouwd op de overblijfselen van het eeuwenoude Keramos. De ruïnes zijn zondermeer een bezoek waard.

Een leuke plek om aan te meren en andere zeilers te ontmoeten is het plaatsje Cokertme. Het dorp staat bekend om zijn tapijten en men kan er een ritje op een kameel maken.

In de Tweede Wereldoorlog werd Degrimen Bukur of English Harbour als schuilplaats van de Engelse marine gebruikt. Tegenwoordig biedt de omgeving een schitterend landschap met amberbomen die in dit deel van het Middellandse Zee gebied zeldzaam zijn.

Naast nog veel meer bezienswaardige plaatsen is het leven aan boord van een gulet een belevenis op zich. Alles: de omgeving, de mensen, de geluiden, de zeelucht, alles voelt aan als vakantie en een zeilvakanties in de Golf van Gokova is een van de beste manieren om de Turkse rivièra te verkennen.

Beeldmateriaal: Chris P – Flickr

Write a comment