Zeilvakantie in Kroatië

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Natuur, Vakantie, Zon | Posted on 12-03-2012

Schlagwörter: , ,

Kroatië is met zijn bijna zesduizend kilometer lange kust bij uitstek geschikt voor een zeilvakantie. Verspreidt over de Adriatische Zee waaraan het land gelegen is, bevinden zich meer dan duizend eilanden. Met hun door kliffen en rotsen gekenmerkte kusten vormen die een prachtig en fotogeniek decor. Samen met de helderblauwe zee, een vaak evenzo blauwe lucht en een verkoelende zeebries, staat Kroatië hoog op het lijstje van favoriete bestemmingen van menig vakantieganger en zeilliefhebber. Een mediterraan klimaat zorgt langs de Adriatische Zee voor een warm en droog zomerhalfjaar. Voor zeilers bieden de lente en nazomer, met gunstige zeilwind, de beste omstandigheden.

In het zuiden van Kroatië ligt de havenstad Dubrovnik aan de voet van de berg Srdj. De stad wordt algemeen gezien als een van de mooiste langs de Adriatische kust. Gesticht in de zevende eeuw, herbergt Dubrovnik tegenwoordig nog veel oude gebouwen, kerken en paleizen waaronder de Blasiuskerk en het Franciscaner klooster. Karakteristiek zijn de talloze fonteinen, die van water worden voorzien door bergbronnen. Iets meer naar het noorden vindt men de grote vissersplaats Split. Tegenover de kuststad ligt het bergachtige eiland Brač, met zijn aantrekkelijke afwisseling van wijngaarden, bossen, stranden en baaien en diverse duik- en windsurfmogelijkheden.

Paleis van Diocletianus in SplitHet centrum van Split wordt al sinds de vierde eeuw gevormd door het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Het oude paleis biedt onderdak aan veel winkels en markten, en zelfs aan kerken en kathedralen. De Kathedraal van Sint Domnius is hiervan het bekendst en is genoemd naar de beschermheilige van Split. In het paleis vindt men verder onder meer de Romeinse Tempel van Jupiter en de in 1908 gerestaureerde klokkentoren, die oorspronkelijk in de Middeleeuwen werd gebouwd. Langs het noordelijker gelegen deel van de Kroatische kust bevinden zich meer zonovergoten eilanden, zoals het eiland Krk en het bekende schiereiland Istrië met de belangrijke kustplaats Pula.

Pula is verreweg de oudste stad van Kroatië en minstens 2500 jaar oud. Er zijn nog veel bouwwerken uit het Romeinse verleden in de stad te vinden. Vooral het grote amfitheater dat vrijwel nog geheel intact is springt in het oog en ook de Tempel van Augustus is een bezoekje waard. Een zeilvakantie langs de Adriatische kust combineert de verfrissende activiteiten van watersport met de heerlijke momenten van rust en bewondering in de eeuwenoude havensteden en het gevarieerde natuurschoon van de eilanden en rotsachtige kusten.

Beeldmateriaal: Adam Baker – Flickr

Write a comment