Wintervakantie met de caravan

0

Posted by Redactie | Posted in Reizen, Tips, Wintersport | Posted on 21-12-2011

Schlagwörter:

In de sneeuw!Zelfs in de winter hoeven caravan liefhebbers geen afstand te doen van hun geliefde woonwagen.

Een bijzondere wintervakantie, precies deze beschrijving past perfect bij een reis door een wit wonderland die niet in een hotel of een vakantiehuis eindigd, maar in de eigen knusse caravan diep in een vers pak sneeuw. Dit avontuur is zeker geen zeldzaamheid, er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om in de winter met de caravan op pad te gaan. Een belangrijke bijkomstigheid van vakantie met de caravan in de winter is ook dat het stuk goedkoper is dan andere overnachtigingsmogelijkheden. Echter om geen koude voeten, letterlijk en figuurlijk te krijgen, moeten voor de reis een aantal voorbereidingen getroffen worden en kan er niet vertrokken worden voordat de caravan winterklaar is.

Belangrijk is dat de caravan goed geisoleerd is, bijvoorbeeld door metalen wanden en een dubbele bodem. In een verwarmde dubbele bodem lopen de aan- en afvoerleidingen en kan een klein water reservoir gevonden worden. Het grote voordeel van zo’n installatie is dat de leidingen ook bij temperaturen onder nul niet bevriezen. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat een winterklare caravan over een goed werkende kachel moet beschikken, de dikke isolerende wanden helpen dan de warmte in de caravan te houden. Het rollende onderkomen moet ook voorzien worden van winterbanden, en het is belangrijk om de koel- en ruitenwissersvloeistof met een antivriesmiddel bij te vullen. Sneeuwkettingen mogen ook zeker niet achter gelaten worden en voor vertrek is het verstandig de accu nog eens helemaal op te laden.

CampingEen goede luifel is ook erg belangrijk. Ten eerste vergroot een voortent de leefruimte en helpt het spanningen tussen vakantiegangers te voorkomen. Daarbij biedt een luifel ook extra opslagruimte voor bijvoorbeeld wintersport materiaal. Bovendien beschermt een luifel het interieur van de caravan tegen vochtigheid. Hoewel overnachten in een caravan minder luxe biedt dan bijvoorbeeld een hotel, is het zeker niet oncomfortabel een wintervakantie in een caravan door te brengen. Het is heerlijk gezellig en campings die open zijn in de winter bieden genoeg luxe faciliteiten zoals restaurants, cafe’s of sauna’s. Ook hoeven er geen zorgen gemaakt te worden over de levering van gas voor verwarming, alles is goed geregeld. Toch nog twijfels? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om caravan en hotel te combineren; veel hotels bieden speciale staanplaatsen aan in de winter zodat er genoten kan worden van wat extra luxe.

Foto’s: Harry C (Pixelio.de) en Zigazou76 (Flickr)

Write a comment