Wandelen in Noordoost-Hongarije

0

Posted by Redactie | Posted in Accommodatie, Activiteiten, Cultuur, Natuur, Tips | Posted on 12-03-2014

Schlagwörter: , , , , ,

vlag met parlementWandelen in Hongarije

Hongarije is bij de vakantieganger vooral bekend van het bruisende Balatonmeer en de hoofdstad Boedapest. Maar behalve aan het strand liggen of cultuur snuiven, kun je in Hongarije in alle vier de windstreken prachtig wandelen. Het mooie van wandelen in Hongarije is dat je er uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen of zelfs maar een weg over te steken. Dit artikel gaat over de Bükkalja Kő út (Bükkalja Rotsenroute) in Noordoost-Hongarije.

Tussen de bossen en het laagland

Noordoost-Hongarije heeft drie nationale parken. Eén daarvan is het bosrijke Bükkgebergte. Op de zuidgrens van Bükk en het laagland loopt de Bükkalja Rotsenroute. U wandelt hier langs overdadige landbouwgronden, oerbossen, ruigtes, wijngaarden en beken. Haar ontstaansgeschiedenis voert terug tot de vulkanische oorsprong van dit gebied. Een wandeling langs de Bükkalja Kő ut, die ruwweg van Sirok langs Eger naar Miskolc loopt, voert u terug in de geschiedenis.

De bijenrotsen

Actieve vulkanen bedekten de streek met een laag van 400 meter vulkanisch materiaal. Door bewegingen in de ondergrond zijn in het noorden rotsplateaus met steile randen ontstaan, die in het zuiden geleidelijk overgaan in glooiende heuvels.

De bijenrotsen (kaptárkő) zijn bijzondere vulkanische kegels van soms wel 13 meter hoog. Vaak lijkt het alsof er ramen in de rotsen uitgehouwen zijn. De legendes en speculaties over het ontstaan van deze rotsen zijn talrijk. Een van de overleveringen is dat de Turkse overheersers de rotskamers gebruikten om bijen te houden. Tweederde van alle bijenrotsen in Hongarije vindt u in het noordoosten.

Wonen in de rotsen

De natuurlijke vormen van de rotsen maakten ze zeer geschikt om in te wonen. Er wordt gezegd dat de woningen bij het plaatsje Demjén uit de 11e eeuw stammen. De eerste geschreven aanduidingen over de bijenrotsen stammen uit de 15e eeuw. Ze beschrijven het eigendom van de kelders bij Eger.

Eger is de bakermat van de Stierenbloedwijn en de kelders waren natuurlijk prima geschikt om de wijnen te laten rijpen. In elk dorp vindt u wijnkelders in alle soorten en maten. Bij een aantal kunt u de wijn ook proeven en kopen.

Mooie voorbeelden van grotwoningen langs de route vindt u in Egerszalók, Cserépfalu en Tiboldaróc. Er zijn tegenwoordig ook initiatieven om de grotwoningen een nieuwe bestemming te geven als museum, kunstenaarscentrum, of als accommodatie.

Uitvalsbasis

In Noordoost-Hongarije is de Bükkalja Kő út zeker niet de enige wandelroute. Vanuit een vakantiehuis in Hongarije in het dorp Sály maakt u vanaf de voordeur eenvoudig verschillende wandelingen. Variërend van 2 uur tot een hele dag kunt u uw hart ophalen aan natuur en landschap. Of u parkeert de auto in een van de dorpen en maakt van daaruit een lange wandeling. In de kleinere dorpen is vaak wel een typisch Hongaars buurtkroegje waar u even iets kunt drinken. De Bükkalja Rotsenroute is een gemarkeerde route. Er is een folder met een beschrijving in het Engels en er zijn wandelkaarten.

 

Website: www.hungariahuizen.nl

Beeld- en tekstmateriaal: Edwin Bierling, www.hungariahuizen.nl

Write a comment