Vakantieplanning voor een rustige voorbereiding

0

Posted by Redactie | Posted in Algemeen, Onderzoek, Overig, Reizen, Tips, Vakantie | Posted on 23-05-2012

Schlagwörter: , , ,

to-do listIedereen kent de stress van de vakantievoorbereidingen. Het lijstje met ‘things-to-do’ lijkt eindeloos en blijft tot het laatst op tafel. Er zijn echter een paar handvatten die kunnen helpen de vakantie zo stressloos mogelijk te laten naderen. De reisvoorbereiding hoort bij de vakantie en met een beetje planning kan er al direct van de voorpret genoten worden.

Traditioneel gezien staat in de vakantievoorbereiding het vakantieproduct centraal, waarbij men voor de aankomende vakantie een goede aanbieding of deal zoekt op een bepaalde bestemming. Er zijn tegenwoordig echter ook touroperators die de wensen van de vakantieganger centraal stellen en daarbij met een aangepast, geschikt aanbod komen. Een nieuw fenomeen is ook de ‘verrassingsreis’ waarbij de toerist geen idee heeft waar de vakantie heen gaat en waar er overnacht gaat worden. Hoe de reis ook gevonden en geboekt wordt, het is altijd aan te raden een reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Het is verstandig dan direct te controleren of er voor de bestemming vaccinaties nodig zijn. Tevens doet de vakantieganger er goed aan even te checken of de reisdocumenten nog in orde zijn of dat er visum vereist is voor het gekozen land. Dit zijn allemaal zaken die wat tijd kosten in het geval ze aangevraagd moeten worden, dus hebben ze prioriteit bij de voorbereiding van de vakantie. Ook het informeren of er een internationaal rijbewijs nodig is op de plaats van bestemming hoort in dit rijtje thuis.

Als het vertrek nadert kan men de gemaakte reserveringen en boekingen nog even bevestigen. Dit voorkomt verrassingen en geeft rust, want de reis staat dan echt vast. Van tevoren het reisbudget bepalen is een ander belangrijk punt. Daarbij rijst tevens de vraag welke valuta op de plaats van bestemming gangbaar is. Eventueel kan het nodig zijn vreemde valuta voor de reis te bestellen bij de bank. Het is raadzaam niet te veel cash geld mee te nemen, beter is het tijdens de vakantie geld te pinnen (indien mogelijk) of te betalen met een creditcard.

Een paar dagen voor vertrek kunnen de laatste voorbereidingen getroffen worden. Het kan daarbij heel rustgevend werken een ‘to-do’-lijstje te gebruiken om een duidelijk overzicht te houden van zaken die geregeld moeten worden. Leg reisdocumenten (identiteitspapieren en reserveringen), verzekeringspapieren, geld en creditcards klaar, want deze zijn van essentieel belang. In de koffer hoort kleding voor verschillende weertypen thuis. Op een strandbestemming kan het soms fris zijn, terwijl in de bergen het overdag behoorlijk warm kan worden. Zonnebrandcrème, muggenlotion en verzorgingsproducten mogen ook niet ontbreken.

Voor vertrek nog even de koffieprut uit de automaat en het vuilnis buiten zetten. Als dan alles gepakt is, de huisdieren ondergebracht zijn en de buren de sleutel hebben om de plantjes en de post te verzorgen, kan de vakantie met een gerust gevoel beginnen. Goede reis!

Beeldmateriaal: Koalazymonkey – Flickr

Write a comment