Typisch Oostenrijk: Salzburg

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, City trip, Cultuur, Natuur | Posted on 10-05-2012

Schlagwörter: , ,

Een van Oostenrijks meest historische en beroemde steden Salzburg is een prachtige bestemming voor een onvergetelijke stedentrip. De stad ligt aan de Salzach en is onderdeel van de deelstaat Salzburg, vlakbij de Duitse grens. Het historische centrum van Salzburg is bijzonder attractief en staat dan ook op de werelderfgoedlijst vanwege de dominant aanwezige barokgebouwen. Vooral de dom en de Hohensalzburg vesting zijn populaire bezienswaardigehden.

Al aan het begin van de jaartelling was de nederzetting Luvavum, waaruit Salzburg is ontstaan, een van de belangrijkste Romeinse steden. In 699 werden de resten van deze oude plaats door de hertog van Beieren aan Rupert van Salzburg geschonken, die tegenwoordig als stichter van Salzburg wordt beschouwd.
HohensalzburgHet rijke verleden van Salzburg biedt bezoekers aan de stad heel wat interessante bezienswaardigheden. Wat te denken van de Benedictijnerabdij St. Peter, met de oudste bibliotheek van Oostenrijk, of de prachtige dom van Salzburg met het bijhorende Dommuseum. De enorme vesting Hohensalzburg, een andere belangrijke attractie van de stad, is in goede staat bewaard gebleven en het complex dat met een kabeltrein te bereiken is nodigt uit voor een bezoek.
Salzburg herbergt twee bijzondere straten, die tijdens een bezoek zeker niet gemist mogen worden. Aan de Getreidegasse kan men het geboortehuis en museum van Mozart vinden met het beroemde Mozarteum, het conservatorium van Salzburg. Het woonhuis van de muzikale familie Von Trapp, die de basis vormden voor de musicalfilm ‘The sound of music’, bevindt zich aan de Traunstrasse. Ook nu spelen cultuur, kunst en muziek nog een grote rol in deze prachtige stad met diverse (muziek)theaters, dansgelegenheden, tentoonstellingen, galerieën en museums.

Behalve kunst en muziekliefhebbers kunnen ook fijnproevers hun hart ophalen in Salzburg. De stad is rijkelijk voorzien van beschaduwde biertuinen, traditionele koffiehuizen, gourmet restaurants, trendy bars en gemoedelijke gasthuizen. Oostenrijk staat bekend om de vele soorten koffie en het is zeker de moeite waard om een heerlijke melange te laten vergezellen door een stuk gebak. Behalve de bekende Apfelstrudel kan men hier ook genieten van een heerlijk stuk Mozarttaart of de Mozartkogel.

Hiken nabij KaprunVoor diegenen die de omgeving van Salzburg willen verkennen, biedt de natuur rondom Salzburg heldere bergmeren, heerlijke wandelroutes, talrijke bezienswaardige dorpen en steden, en  uiteenlopende sportmogelijkheden en vrijetijdsbestedingen. Er zijn diverse uitstapjes mogelijk in de omgeving, zoals de ijsgrotten in Werfen, waar men zich in een andere wereld waant. Terwijl de zoutmijnen van Bad Reichenhall of de Kaprun stuwdam met prachtige uitzichten ook zeker een bezoekje waard zijn. Het Oostenrijkse Romantiek pad, een 380 km lange route langs bergen met panoramische uitzichten, prachtige meren, paleizen en middeleeuwse stadscentra, loopt ook nabij Salzburg en een deel van deze route verkennen zal zeker een grote indruk achterlaten.

Beeldmateriaal: Hjjanisch & Leo-setà – Flickr

Write a comment