Tips voor een duurzame vakantie

0

Posted by Redactie | Posted in Onderzoek, Reizen | Posted on 13-12-2010

Schlagwörter: , , , , ,

Alles draait tegenwoordig om duurzaamheid en ecologie. Zo willen steeds meer wintersportoorden dat hun bezoekers voorzichtig omgaan met het milieu, zodat volgende generaties ook nog kunnen genieten van de besneeuwde bergen. Hoe gaat men dan duurzaam op wintersportvakantie? Ten eerste reizen veel mensen met de auto of het vliegtuig. Beter is het om met de bus of trein te gaan. Met de auto zorg je voor Co2 uitstoot, bovendien is het niet goedkoop, benzine kost tegenwoordig hartstikke veel en ook moet je vaak tolwegen betalen. Een vliegtuig verbruikt vooral veel brandstof bij het stijgen en landen en is daarom ook geen milieuvriendelijk vervoersmiddel. Een reis met de trein is 11 keer minder schadelijk.

In veel skigebieden worden sneeuwkanonnen ingezet voor sneeuw, wat veel energie en water kost. Het is beter om te kiezen voor natuursneeuw, wat je bijvoorbeeld in de gebieden Saas-Fee, Ischgl, Sölden, Val Thorens, Tignes, en Breuil-Cervinia vind (dat zijn sneeuwzekere skigebieden). Het skigebied Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental in Tirol heeft een skilift op zonne-energie. Ook met slecht weer werkt deze, doordat de energie opgeslagen kan worden.

In sommige skigebieden zijn auto’s verboden, dat is natuurlijk ook erg milieuvriendelijk. Je kunt daar ook rekening mee houden bij het uitzoeken van je skibestemming als je om het milieu wilt denken. Deze bestemmingen hebben vaak goede bus- en liftverbindingen, een stuk milieuvriendelijker dus.

De laatste tip: Doe milieuvriendelijke sneeuwactiviteiten als naar een kuuroord gaan, een rit te paard maken door de sneeuw, ijsduiken, rodelen, etc.

Write a comment