Tips voor de Italië-ganger

0

Posted by Redactie | Posted in Cultuur, Landen, Tips | Posted on 07-05-2013

Italië staat vooral bekend om z’n rijke cultuur en geschiedenis. De Italianen zijn er – niet zonder reden – trots op. Dat heeft z’n weerslag op het heden. Italianen houden vast aan hun tradities en rituelen en weten het te waarderen als toeristen die blijken te kennen. Daarom hier een spoedcursusje Italiaanse cultuur.

Kleding

Besteed aandacht aan je kleding. Wanneer hij naar een bijzondere gelegenheid zoals een feestje gaat, zal geen Italiaan het in z’n hoofd halen iets ‘gewoons’ aan te trekken omdat hij ‘zichzelf wil zijn’. Maar ook in het dagelijks leven wordt een goede kledingkeuze gewaardeerd. Geen vieze kleren of afgetrapte schoenen. Voor toeristen is het handig om te weten dat je commentaar krijgt als je met een topje of een hemd een kerk wilt bezoeken.

ToeristenmenuVenetie

In elke plaats waar veel toeristen komen, tref je ze wel aan: de ‘menu turistico’ ofwel toeristenmenu’s. Meestal direct aan dat drukke plein of bij die bekende bezienswaardigheid gelegen. Het eten is er waardeloos (of op z’n best heel gewoontjes), maar de prijs veel te hoog. Er is dan ook geen Italiaan te bekennen. Laat dat een waarschuwing voor je zijn en kijk voor je lunch of je avondeten even een straatje of steegje verder. Is het ergens druk met veel locals? Dan kun je ervan uitgaan dat de keuken goed is en de prijs niet te hoog!

Begroetingen

Italianen (zeker in de dorpen) stellen prijs op goede omgangsvormen. Groet de chauffeur in de bus en de verkoper achter de kassa. Je zult zien, bij een open en vriendelijke houding krijg je er veel voor terug. Schroom trouwens niet om iets te vragen, ook al is je Italiaans nog zo beperkt. Italianen helpen je graag als je de weg zoekt of iets wilt weten.

Eten

Als je een Italië een biefstuk (‘bistecca’) bestelt, reken er dan niet op dat je daar zoals in Nederland salade en aardappeltjes of frietjes bij krijgt. Eventuele bijgerechten (‘contorni’) zul je apart moeten bestellen. Alleen een biefstuk bestellen, betekent dus dat je ook alleen een stuk vlees op je bord terugziet. Voor het ‘menu turistico’ geldt dat meestal niet, maar dat moet je sowieso zien te vermijden. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

Cappuccino

Heerlijk, zo’n écht Italiaanse cappuccino. Maar wees je er wel van bewust dat cappuccino in Italië een ontbijtkoffie is. Door de grote hoeveelheid melk in de koffie, staat het voor de Italianen gelijk aan pap of een bord met ontbijtgranen. Je kunt dan ook op vreemde blikken rekenen als je na de avondmaaltijd een cappu bestelt. ‘Was het eten soms niet lekker of had je er niet genoeg aan?’

Wat zijn jouw ervaringen met de Italiaanse cultuur? Laat hieronder gerust een reactie achter!

 

Bron foto: I. Klockmann / pixelio.de

 

Write a comment