The Great Blue Hole

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Bijzonder | Posted on 18-01-2012

Schlagwörter: , , ,

great_blue_hole_belize_1Voor de kust van Belize vind je een opmerkelijk natuurverschijnsel, The Great Blue Hole. Deze onderwatergrot is een onderdeel van de Lighthouse Reef System en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

The Great Blue Hole is een ware attractie voor duikers. Deze bijna perfect cirkelvormige  grot in zee, heeft een diameter van 300 meter en een diepte van 125 meter.
Sportduiker Jacques-Yves Cousteau meette in 1971 de exacte diepte van The Blue Hole op en bestempelde dit fenomeen als één van de beste duiklocaties ter wereld.

De aanwezigheid van zeedieren is beperkt doordat het water niet goed kan doorstromen en daardoor maar weinig zuurstof aanwezig is. In de bovenste laag leven wel een aantal vissoorten zoals rifhaaien, barracuda’s en enkele andere haaisoorten. Wat deze duikplek echt bijzonder maakt zijn  de stalagmieten en stalagtieten die wel 12 meter lang zijn en duidelijk aantonen dat de onderwatergrooten ooit boven hett zeeniveau lagen.

Naast The Blue Hole zijn er nog een aantal andere onderwatergrotten waaronder in Dahab, Egypte en de Bahama’s. The Great Blue Hole bij Belize is echter wel de grootste.

Beeldmateriaal: smileyland.com

Write a comment