Steeds populairder: Streekmusea

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Cultuur, Dagtrip | Posted on 28-10-2014

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIn de afgelopen jaren zijn streekmusea steeds bekender geworden. Het streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel stelt al sinds 1953 objecten tentoon die meer informatie over het leven in de omgeving tussen 1800 en 1945 geven. Het gebied Krimpenerwaard werd voor het eerst vermeld in 944 en ligt in Zuid-Holland. Het wordt door drie rivieren omsloten wat ook de naam verklaart; ‘waard’ betekent niets anders dan een geheel door rivieren ingesloten landstreek.

Tot en met 22 februari 2015 is er in het museum een speciale tentoonstelling: O LA LA CHOCOLA! Hier wordt niet alleen de geschiedenis van chocolade getoond, productieproces, verwerking, handel, reclame en verpakking spelen ook een belangrijke rol. Omdat de kleintjes natuurlijk altijd mee moeten, biedt het streekmuseum workshops, lezingen en zelfs een chocoladeproeverij aan zodat het bezoek een hele belevenis wordt. Kinderen (en volwassene) kunnen ook aan speurtochten deelnemen en buiten op het erf met ouderwets speelgoed spelen. In 2015 en 2016 zullen er verschillende andere tentoonstellingen zijn, de eerstvolgende is ‘de Krimpenerwaard eenheid en verscheidenheid“ ter ere van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Als dit nog niet genoeg is, zijn er nog genoeg arrangementen die de aandacht trekken. Koffie, thee, een borrel of zelfs een hele tocht met een huifkar zijn mogelijk. Voor degenen die een spannende familiedag plannen bestaat de mogelijkheid het boerenleven van 100 jaar geleden te beleven. Na een lekkere kop koffie of thee met een regionaal hapje maakt de hele familie samen lekkere kaas. Na de lunch beleeft iedereen het leven van de Krimpenerwaarders van vroeger. Tijdens een rondleiding door het museum hoort de bezoeker verhalen over scheepvaart, de steenplaats en de eendenkooi. Als afsluiting is een drankje in de stal van het museum gepland.

U kunt het museum het hele jaar van dinsdag t/m zaterdag tussen 14:00 en 17:00 bezoeken. Als onbekende in de regio is een rondleiding interessant om meer over de bijzondere geschiedenis van de collectie te weten te komen. Museumkaart- en Rotterdampashouders kunnen de collectie gratis bewonderen. Meer informatie over de actuele tentoonstellingen en workshops vind u op de website van het Streekmuseum Krimpenerwaard.

Beeldmateriaal: Streekmuseum Krimpenerwaard

Write a comment