St. David’s Day

2

Posted by Redactie | Posted in Cultuur, Events, Vakantie | Posted on 27-02-2012

Schlagwörter:

De nationale feestdag St David’s Day op 1 Maart biedt een uitgelezen mogelijkheid om iets meer over de tradities, cultuur en geschiedenis van het fascinerende Wales te leren. Saint David, overleden op 1 Maart 589, is de beschermheilige van Wales en de feestdag toegewijd aan de heilige bestaat al sinds de 18e eeuw. De feestactiviteiten beginnen op 29 Februari en ook op 3 en 4 Maart vinden er nog festiviteiten plaats.

St. Davids Day parade in CardiffEr is niet zo veel bekend over het leven van Saint David. Hij werd opgeleid in Cardiganshire en tijdens de bedevaarten die hij in Wales en Engeland deed richtte hij religieuze centra op, zoals in Glastonbury. Saint David staat vooral bekend om de talloze wonderen die hij zou hebben verricht. Zijn graf bevindt zich in de St. Davids kathedraal in Pembrokeshire, en is een belangrijke pilgrimage bestemming.
Overal op de wereld dragen mensen uit Wales op 1 maart nationale symbolen zoals narcissen of een prei. Bij de parades die door heel het land plaatsvinden, vooral bij de grootste parade in Cardiff, dragen veel mensen traditionele kledij en hangen overal Saint David vlaggen (geel kruis met zwarte achtergrond). De door scholen en culturele inrichtingen georganiseerde parades en andere activiteiten zijn kleurrijk en veelzijdig. Daarbij horen onder andere drakendansers en muziek bands – en alles gebeurt op straat. Bezoekers kunnen bovendien verschillende Welsh specialiteiten en traditionele gerechten proberen en wat over de voorbereiding ervan opsteken tijdens kookdemonstraties. Een bijzondere hoogtepunt is de Cawl Cooking Championship kookwedstrijd tussen restaurants, pubs en hotels, waarbij het er om gaat wie de beste Cawl, een nationaal gerecht van vlees en groente, kan voorbereiden.
Tijdens het feest bieden musea zoals St Fagan’s, National Slate Museum en National Wool Museum ook verschillende evenementen aan om bijvoorbeeld meer over de geschiedenis van St. David’s Day te leren. De botanische tuin National Botanic Garden of Wales is op 1 Maart voor bezoekers gratis te betreden.

Beeldmateriaal: Jam Rolly Rolly – Flickr

Comments (2)

Wij hebben de St David’s Day op 1 Maart in 2009 mee gemaakt. Erg leuk en genoten van het eten. Dit jaar willen we weer naar Wales op vakantie alleen wordt het dit jaar helaas in Augustus omdat we dan vakantie kunnen krijgen. Maar ook dan wordt het een leuke vakantie.

Stiekem hoop ik er volgend jaar weer op 1 maart te zijn.

Ik wil het ook een keer meemaken. Jammer dat ik het dit jaar al weer gemist heb! Heeft iemand nog leuke verhalen over St. David’s Day afgelopen weekend?

Write a comment