‘Salon du livre’ boekenbeurs in Parijs

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Cultuur, Events | Posted on 05-03-2012

Schlagwörter: , ,

Er staat weer een belangrijk evenement in Frankrijk voor de deur: van 16 tot 19 maart vindt de grote boekenbeurs ‘Salon du livre’ in Parijs plaats. Zoals elk jaar zal er een land als eregast fungeren: dit jaar staat de Japanse literatuur centraal. Een aantal Japanse schrijvers zijn uitgenodigd om hun boeken op de beurs te presenteren. Daarnaast worden elk jaar schrijvers uit een stad als eregasten uitgenodigd, en tijdens de aankomende editie zullen schrijvers uit het Russische Moskou naar de beurs komen voor verschillende signeersessies en andere evenementen.

5604193476_7d3bd3042dDit jaar zal er ook een hele dag aan het thema ‘vertaling’ worden besteedt. Voor de tweede keer op de boekenbeurs zullen er verschillende discussies over het vak en het vertalen van boeken plaats vinden. Hoewel het vak een belangrijke rol speelt is de belangstelling daarvoor relatief laag. Iedereen die bij het publiceren van vertaalde boeken betrokken is wordt uitgenodigd deel te nemen aan de verschillende praatsessies. Doel van de discussies is om de grootste problemen in de boekenindustrie te identificeren en nieuwe ideeën en oplossingen aan te dragen. Gezien het feit dat 40% van de nieuwe gepubliceerde boeken in Frankrijk vertaald zijn, lijkt het een goede keuze om op de belangrijkste Franse boekenbeurs dit onderwerp met haar bijhorende uitdagingen te bespreken.
De beurs biedt een goede gelegenheid voor vakbroeders uit de internationale boekenwereld om informatie te verkrijgen en onder collega’s uit te wisselen. Daarvoor zijn er drie cafés op de beurs ingericht waar Franse uitgevers hun collega’s uit de hele wereld kunnen ontmoeten om andere markten te leren kennen en ideeën uit te wisselen.
Een bijzonder hoogtepunt dat dit jaar voor het eerst op de boekenbeurs zal plaatsvinden is een expositie van zeldzame en kostbare boeken. Er zullen onder andere eerste edities van boeken en originele manuscripten te bezichtigen zijn.

De Salon du livre beurs is in Porte de Versailles – Pavillon 1 gevestigd en is gemakkelijk met de metro, de tram of de bus te bereiken. Bezoekers betalen €9,50 voor een entreekaart. Belangstellenden onder de 18 en boven de 65 hebben vrije toegang, terwijl studenten een korting krijgen.

Beeldmateriaal: Zigazou76 – Flickr

Write a comment