Rota Vicentina: wandelen door Zuid-West Portugal

3

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten | Posted on 16-01-2012

Schlagwörter:

Rota VicentinaLangs de kust van de Zuid-West Algarve en Alentejo, de Costa Vicentina, is een nieuwe wandelroute uitgezet: Rota Vicentina. Deze route loopt van Cabo Sao Vicente (het uiterste zuidwestpuntje van Europa) bij Sagres naar Santiago de Cacem in de Alentejo, en koppelt hiermee de Via Algarviana (een wandelroute dwars door de Algarve vanaf de spaanse grens) aan de St Jacobs pelgrimsroute van Santiago de Cacem naar Santiago de Compostela.

De route maakt gebruik van bestaande paden en komt door veel kleine, traditionele Portugese dorpjes. Maar hoofdzakelijk loopt ze door de ongerepte, ruige natuur van het Parque Natural Costa Vicentina e Sudoeste Alentejano. Eigenlijk zijn er 2 routes uitgezet: een historische route en een vissermanspad. Het vissermanspad is een zijpad van de historische route.

De historische route, de GR11, is de langste: 205 km. Ze bestaat uit 11 etappes van 15 tot 23 km, loopt veelal een stukje landinwaarts en is daardoor erg afwisselend. De route neemt wandelaars langs stukjes prachtige ruige kust, heuvels met kurkeiken en pijnbomen, riviertjes, meertjes, bossen en velden en natuurlijk autentieke dorpjes waar de mensen soms nog volledig op zichzelf en elkaar aangewezen zijn. De historische route is volledig met de mountainbike te rijden en gaat over goede onverharde paden, en onderweg zijn er voldoende mooie overnachtingsmogelijkheden.

Het vissermanspad sluit in het noorden en het zuiden aan op de Historische route. Het loopt 64 km langs de ruige kust van het mooie plaatsje Odeceixe, op de grens van de Algarve en de Alentejo, naar Porto Covo, vlak onder Sines. De route is wat moeilijker begaanbaar door mul zand, steile paden over de duinen en door riviertjes die over het strand de zee instromen, maar fantastisch mooi. Dit pad is het best te doen in het vroege voorjaar, als de duinen bedekt zijn met bloemen, of in het najaar. In de zomer kan het te warm worden om door het mulle zand te ploeteren!

Beeldmateriaal: Joke Geertsma

Comments (3)

Vergeet niet dat de route georganiseerd\uitgezet is door Casas Brancas, een vereniging van kleine regionale restaurants, aktiviteitenorganisaties (zoals bijv. surfscholen of zeeduiken) en ‘turismo rurales’: kleine plattelandshotels\b&b’s die een groot aanbod vertegenwoordigen van de gelegaliseerde bedrijven die met toerisme te maken hebben in de Alentejo Litoral.

Waar kan je een kaart vinden met het traject?

is er ook mogelijkheid om te(wild)kamperen?

Write a comment