Reizen naar en in Tsjechië

1

Posted by Redactie | Posted in Overig, Tips, Vakantie | Posted on 09-01-2012

Schlagwörter:

Tsjechië is een leuk en divers land met redelijk warme zomers en koude sneeuwrijke winters, dat steeds populairder wordt als vakantiebestemming. In plaats van het over de verschillende streken en bezienswaardigheden te hebben volgt hieronder algemene praktische informatie voor een vakantie in het prachtige centraal Europese land.

Tsjechië is prima in een dag te bereiken. Echter het kan ook leuk zijn de rit over 2 dagen te verdelen, om wat rustiger te reizen. Halverwege kan er prima overnacht worden in Duitsland. Bij bijvoorbeeld de ANWB zijn er informatie boekjes te koop met nuttige adressen. Om Tsjechië binnen te komen is vanzelfsprekend een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Mocht tijdens het verblijf een probleem daaromtrent ontstaan, dan is het verstanding contact op te nemen met de ambassade. Honden hebben ook papieren nodig: een Europees paspoort en een chip of tatoeage.

Wat de auto betreft is het goed te weten dat het verplicht is om een groene kaart, rijbewijs en kenteken bij te hebben. Ook moet een sleepkabel, verbanddoos, gevarendriehoek en reservewiel aanwezig zijn. Overdag is het verplicht om met de lichten aan te rijden. In de winter moeten er vanzelfsprekend winterbanden onder de auto zitten en het meenemen van sneeuwkettingen is ook aan te raden. De auto lust en mag wèl een slokje: benzine is goedkoper dan in Nederland en Duitsland en heten ‘natural’ (euro95) en ‘nafta” (diesel). Soms moet er op de Tsjechische snelwegen tol betaald worden. Een vignet (dalnici znamka) is dan verplicht en te verkrijgen bij grensovergangen, benzinestations en postkantoren. De kosten zijn niet hoog: €10 voor een week en €13 voor een maand. De verkeersregels zijn ongeveer zoals in Nederland. Op alcohol in het verkeer is de Tsjechische politie erg streng: zero tolerance! En ook telefoneren en roken door de bestuurder zijn no-no. In tegenstelling tot Nederland kent Tsjechië veel onbewaakte spoorwegovergangen waarbij verplicht gestopt moet worden om een boete te voorkomen.

Een goede Tsjechische accommodatie van tevoren boeken is verstandig om teleurstelling te voorkomen. Accomodaties zijn in Tsjechië ruim voorhanden: vakantiehuizen, campings, pensions en hotels. Ze zijn er in allerlei prijsklassen.

De Tsjechische taal is moeilijk te begrijpen voor westerlingen. Gelukkig spreken steeds meer mensen Duits en Engels. Een taalgidsje meenemen is echter wel een aanrader; het wordt erg gewaardeerd wanneer bijvoorbeeld eten en drinken in het Tsjechisch wordt besteld. Communicatie met het thuisfront is eenvoudig te onderhouden daar internet ruim voorhanden is.
In heel Tsjechië kunnen eenvoudig pinautomaten gevonden worden, die Nederlandse bankpassen (met Cirrus of Maestro logo) accepteren. Het land is vergeleken met Nederland goedkoop, vooral uit eten gaan is een stuk minder duur.

Comments (1)

lekker tanken in Tsjechie scheelt inderdaad een cent, die dan weer mooi kan worden uitgegeven aan al die lekkere pivos (staropramen!)

Write a comment