Praag: lust voor het oog

0

Posted by Redactie | Posted in City trip, Cultuur, Steden | Posted on 16-02-2012

Schlagwörter:

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, wordt ook wel de Gouden Stad genoemd. Het is één van de mooiste steden van Europa en het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Is de schoonheid van de stad gelegen in het feit dat de rivier de Moldau als een glinsterend snoer door de stad ligt? Komt het doordat de stad in de luwte van een aantal heuvels ligt of is het de mix van schitterende gebouwen in de meest uiteenlopende bouwstijlen in de binnenstad? Wie het weet mag het zeggen.

Binnenstad Praag
Zicht over de Moldau op de Karelsbrug en de Praagse BurchtDe oorsprong van de Praagse Burcht, de zetel van de huidige president, stamt uit de 9e eeuw. Door de eeuwen heen hebben de machthebbers er elk hun eigen stempel op gedrukt waardoor de Praagse Burcht een wirwar is van paleizen en kerken. De Praagse Burcht domineert het stadsbeeld van Praag bijna evenveel als de Moldau. De Karelsbrug, de oudste brug van Praag, werd in de 14e eeuw, in opdracht van Karel IV gebouwd. Dit toeristische gebied is momenteel autovrij waardoor de 42 heiligenbeelden die op de brug staan goed te bezichtigen zijn. Vanaf deze brug is het Praagse stadshart, het Oude Stadsplein (Starometské namesti), eenvoudig lopend te bereiken. Het stadsplein is een feest voor het oog. Gedomineerd door een beeld van de Praagse held Jan Hus, vechten de imposante gevels om de meeste aandacht. Het oude raadhuis met het astronomisch uurwerk is één van de grootste trekkers op dit plein.

Bereikbaarheid
Passagiers die vliegen, landen op de vlieghaven Praag-Ruyznê, gelegen op 20 kilometer van de stad. Deze afstand is gemakkelijk te overbruggen met stadsbussen die zeer regelmatig rijden. Ook de verbindingen per internationale trein zijn goed. In Praag zélf is een uitstekend metro- en tramnetwerk. Tickets zijn niet alleen per rit verkrijgbaar, maar ook met een geldigheid van één of meerdere dagen.

Tekst en beeldmateriaal: Ank Herstel – Reizenverrijkt

Write a comment