Panoramisch genieten in Graubünden

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Vakantie, Wintersport | Posted on 02-04-2012

Schlagwörter: , ,

Graubünden per treinHet Zwitserse spoorwegnet werkt met de precisie van een Zwitsers uurwerk. In Graubünden, het meest oostelijke kanton van Zwitserland rijdt de Rhätische Bahn met haar rode treinen. In Graubünden liggen plaatsen als St. Moritz, Bergün, Scuol en Poschiavo. Deze plaatsen hebben elk een verschillend karakter en uitstraling waardoor een reis door Graubünden uitermate gevarieerd is. Met een Swiss Flexi Pas van de spoorwegen die verkrijgbaar is voor 3, 5 of 8 dagen, is het eenvoudig om in Graubünden een reis uit te stippelen en met het grootste gemak van de ene plek naar de andere te reizen. Enkele plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn worden hieronder beschreven.

Bergün
De meest beroemde sleebaan van de Alpen ligt in Bergün op 1370 meter hoogte. De sleebaan is zes kilometer lang. De gemiddelde glijpartij duurt twintig minuten maar er zijn ook mensen die in vijf minuten naar beneden racen. Onderweg glijd je op je sleetje onder een Unesco werelderfgoed, in de vorm van een treinviaduct, door.

Valposchiavo
De Berninaexpres legt aan in Valposchiavo: de meest zuidelijk vallei van Graubünden, nabij de Italiaanse grens. Het dal strekt zich uit over 25 kilometer gevarieerde natuur waar het ook in de zomer goed toeven is. In Valposchiavo vind je een wirwar van steegjes en pleintjes met mooie oude huizen.’s Avonds is het heerlijk om door de wirwar van steegjes en pleintjes te lopen, zich te vergapen aan de mooie oude huizen en te smullen van de lokale specialiteiten.

Scuol
Scraffitto huizen in ScuolIn het plaatsje Scuol liggen de skipistes voor de deur. In het laaggelegen dorp zijn karakteristieke, met Scraffitto gedecoreerde huizen te zien.

Full Moon trip
Slecht zes keer per jaar vindt vanaf St. Moritz de Full Moon trip plaats. Afhankelijk van het tijdstip van de volle maan, rijden de panoramawagons van de Rhätische Bahn in de maanden januari, februari en maart, twee keer het traject St. Moritz – Alp Grüm. Het is zaak om tijdig een zitplaats voor deze rit te reserveren. De reis begint omstreeks half zeven in de avond. Onder het genot van een glaasje wijn rijdt de trein bijna een uur lang naar Alp Grüm waar een ’gletscherfondue’ wordt geserveerd. De terugreis naar St. Moritz, laat op de avond is er één van een feeërieke schoonheid met het maanlicht dat op de besneeuwde bergen schijnt.

Tekst en fotomateriaal: Ank Herstel – Reizenverrijkt

Write a comment