Overwinteren in Europa

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Cultuur, Landen, Natuur, Overig, Vakantie, Zon | Posted on 13-02-2012

Schlagwörter: ,

Overwinteren in het zonnige zuiden is iets wat al decennia lang wordt gedaan. Na een leven lang hard gewerkt te hebben is het tijd om te ontspannen. De kinderen zijn het huis uit en de spaarrekening is gevuld zodat de kou en kilte van Nederland een stuk eenvoudiger kunnen worden ontvlucht.

Overwinteren is echter meer dan zee, zon en strand. Er zijn diverse redenen om te overwinteren en Nederland voor een paar maanden te verlaten. Door het aangename klimaat, het lekkere eten en het buiten zijn voelen overwinteraars zich beter en sterker. Elk jaar kiest een grote groep mensen om  gezondheidsredenen (zowel fysiek als mentaal) om een langere tijd in de warmte door te brengen. Tijdens het overwinteren worden ook makkelijker contacten met mede overwinteraars gelegd gezien het feit dat iedereen in het algemeen in een betere stemming is en dat er veel buiten wordt geleefd. Daarbij komt dat overwinteren ook de ideale mogelijkheid biedt om een langere tijd in het buitenland te verblijven zonder dat men zich er daadwerkelijk vestigt. Tijdens de winter, het eigenlijk laagseizoen, zijn prijzen ook een stuk lager waardoor een langere vakantie kan worden gehouden met hetzelfde budget.

Spanje is nog steeds één van de populairste landen om te overwinteren maar andere Zuid-Europese landen als Portugal, Italië, Griekenland en Turkije zijn steeds meer in opkomst. Het centrum voor overwinteren in Spanje ligt rond de Costa Blanca en de Costa del Sol. Het klimaat is er warm en droog. In een van de populairste overwinteroorden van het land, Benidorm, is de gemiddelde dagtemperatuur in de winter bijvoorbeeld zo’n 16 graden. Zowel de publieke als de private gezondheidszorg is goed in Spanje, maar let wel dat de basis ziektenkostenverzekering niet in Spanje dekt.

In de Algarve in Portugal is het weer natter dan de overwintergebieden in Spanje, maar daardoor is het land ook een stuk groener. Er zijn in Portugal volop mogelijkheden tot ontspanning, een ruim aanbod aan watersport voorzieningen en er kunnen een aantal fraai gelegen en goed onderhouden golfbanen worden gevonden. De publieke gezondheidszorg is redelijk goed en het is tevens niet moeilijk om Nederlandstalige huisarts praktijken te vinden. De iets noorderlijker gelegen regio Alentejo biedt ook prima overwintermogelijkheden en is over het algemeen rustiger en authentieker dan de Algarve.

Overwinteren in Italië is ook heerlijk; de gemiddelde temperatuur in de winter ligt in het zuiden rond de 20 graden. Italië heeft een enorme culturele rijkdom, mooie stranden en een schitterende natuur. En wat te denken van de wereldberoemde Italiaanse keuken?

In Griekenland is er nog niet zoveel massa toerisme als bijvoorbeeld aan de Spaanse costa’s en er is dan ook relatief weinig ‘hoogbouw’ op de eilanden en aan de stranden te vinden. Naast veel indrukwekkend cultureel erfgoed heeft Griekenland ook prachtige eilanden en veel pittoreske dorpjes. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden, maar wel kans op neerslag, heeft Griekenland een mooi groen landschap in de winter.

Turkije is als overwinterland steeds meer in opkomst. Er worden steeds meer activiteiten in de grotere badplaatsen aangeboden om de mensen in de winter te vermaken. Naast diverse excursies, wandel- en fietstochten biedt Turkije veel ontspanningsmogelijkheden. In Alanya zijn er tevens een aantal Nederlandse café’s en restaurants te vinden. Vliegtickets Turkije zijn bovendien een stuk goedkoper dan vliegen naar andere overwinterbestemmingen.

Write a comment