Ontdekkingen op het Italiaanse platteland

1

Posted by Redactie | Posted in Vakantie | Posted on 19-01-2012

Schlagwörter:

In de Appenijnen, tussen de stad Parma in het oosten en de smalle Ligurische kuststrook in het westen, bevindt zich een stukje onontdekt landelijk Italië. West Emilia Romagna en in het bijzonder de provincie Parma grenst in het zuiden aan Toscane en in het noorden aan Piemonte. Het landschap is dan ook een natuurlijke overgangsvorm tussen de ruigheid van de Alpen en de liefelijke Toscaanse heuvels.

Met name de stroomgebieden van de rivieren Taro en Cena zijn een trouvaille en vormen het prachtige decor van de oorspronkelijke boerendorpen en provinciestadjes.  Landbouwgebieden en uitgestrekte natuurgebieden met bossen wisselen elkaar in harmonie af. Hier vindt u Italië in zijn meest natuurlijke vorm, het pure eenvoudige italiaanse boerenlandleven en een rustige streek zonder platgetreden toeristische paden. Wellicht mede hierdoor is de boerenbevolking nog oorspronkelijk, nieuwsgierig, toegankelijk en vriendelijk.

Het is het gebied van de prosciuto di Parma (Parma ham) en de vele verschillende Parmezaanse kazen. De streek is wereldwijd bekend om zijn gecertificeerde paddenstoelen. De Valtaro en Valcena keuken is net zo eenvoudig, toegankelijk en puur als zijn oorspronkelijke bevolking. Slow food en gerechten van producten uit de streek voeren de boventoon. Seizoenen bepalen de gerechten. In het najaar worden overal paddenstoelen en kastanjefeesten en festivals georganiseerd. De gerechten met paddenstoelen, truffel en de toetjes (dolci) met kastanjes en wilde honing zijn tongstrelend. Überhaupt is de streek bekend om zijn vele creatieve desserts. In het voorjaar is het tijd voor de prugnoli, mini paddenstoeltjes met de smaak van truffel. In de omgeving wordt het hele jaar gejaagd, dus wildgerechten zijn er in overvloed.

Als u wilt genieten van een rustige vakantie in een gebied, dat eigenlijk meer dan waard is door toeristen te worden ontdekt, maar dat nog niet is, dan zou deze streek een aanrader kunnen zijn. De streek is uitermate centraal gelegen ten opzichte van veel bezienswaardigheden en omdat de autostrada Parma- La Spezia de streek doorkruist, liggen veel toeristische trekpleisters binnen handbereik. De Cinqueterre, de Ligurische kust, Toscane en steden als Parma, Bologna, Pisa, Florence en Lucca zijn binnen handbereik. In de nabije omgeving zijn veel oude kastelen te bezoeken en zijn ook plaatsen zoals Borgo val di Taro, Compiano, Bardi een bezoek waard. Daar vindt u ook gezellige terrassen, restaurantjes en bars. Reuring en rust afwisselend naar behoefte.

Omdat het aanbod voor toeristen klein is, vindt u hier niet heel veel accomodaties. De meeste stadjes hebben natuurlijk een dorpshotelletje, vakantiehuizen worden in de streek echter maar mondjesmaat aangeboden. Hier en daar kan een agriturismo of boerenbedrijf gevonden worden waar overnacht kan worden en de verzorging en eten goed zijn. Een goede research werpt zijn vruchten af en zal uw verblijf in een van de mooiste stukjes van het land tot een onvergetelijke italiaanse ervaring te maken.

Comments (1)

Klinkt héérlijk!

Write a comment