Nationaal Brandweermuseum

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Overig, Tips | Posted on 11-03-2014

Schlagwörter: , , , ,

NBWM klein

In 1919 besloten de brandweerkorpsen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht om hun historische apparatuur te schenken aan de (Koninklijke) Nederlandsche Brandweer Vereniging. Deze stichtte in 1926 het museum en bracht het onder in het Sint-Catharijneconvent te Utrecht.

In de Tweede Wereldoorlog was de collectie, vooral vanwege het koper en brons, ondergedoken. Omdat het Catharijneconvent na 1945 niet meer beschikbaar was, moest naar een ander onderkomen worden uitgezien. Pas in 1962 is dit gelukt in Hellevoetsluis, waar door vertrek van de Koninklijke Marine over een aantal gebouwen kon worden beschikt. In 1963 werd het museum als ‘Nationaal Brandweermuseum’ dan ook opnieuw opengesteld voor het publiek.

Het Nationaal Brandweermuseum heeft als opdracht op een overzichtelijke manier de geschiedenis van de Nederlandse Brandweer van ca. 1550 tot heden te tonen. Op ca. 3.000 m³ zijn er brandemmers, handpompen, stoom- en motorspuiten en moderne brandweervoertuigen te zien. Het geheel wordt interactief ondersteund. Voor kinderen staat naast een speurtocht door het museum en uniformen ook een echte brandweerwagen in de speelhoek ter beschikking.

Onze gezellige koffiecorner nodigt u uit om u museumbezoek op een ontspannen manier af te sluiten.

Naast de algemene museumcollectie laat het Nationaal Brandweermuseum elk seizoen een ‘thema expositie’ zien. Hier tonen wij uitgebreid een specifiek en belangrijk brandweerthema gebaseerd op actuele of historische gegevens.

Directie en vrijwilligers van het Nationaal Brandweermuseum verheugen zich op uw bezoek.

Website: http://www.nationaalbrandweermuseum.nl/
Beeldmateriaal: http://www.nationaalbrandweermuseum.nl/

Write a comment