Museum de Bevelanden

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Cultuur, Tips | Posted on 07-11-2013

Schlagwörter: , , , ,

SchilderijExpositie Reynier de Muynck

Vanaf 30 november 2013 tot en met 16 maart 2014 zijn in het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes schilderijen van de Goese fijnschilder Reynier de Muynck te zien.

Reynier de Muynck, geboren in 1952 in Middelburg, groeide op in Goes in een gezin waar veel aandacht werd besteed aan kunst en cultuur.

Reynier is autodidact, hij ontwikkelde zijn technieken zelf, door veel te kijken en alles uit te proberen. Volgens eigen zeggen is hij heel zijn leven al bezig met tekenen en schilderen en hij ontwikkelt zich tot een professionele schilder. Op 17 jarige leeftijd verhuist hij naar Gent waar hij drie maanden les neemt aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Het is de enige opleiding die hij krijgt. Op 19 jarige leeftijd besluit Reynier samen met zijn toekomstige vrouw op de fiets naar India te gaan. India brengt de verdieping die hij zoekt.

In de late jaren ’60 wil hij, tegen de tijdgeest in, voor alles een fijnschilder zijn, zoals Rogier van der Weyden, Jan van Eyck en de grote Vlaamse meesters uit de eerste helft van de 15e eeuw dat waren. Hij schildert dan zoals hij is, rustig, ingetogen, zonder te lenen van ophefmakende gebeurtenissenSchilderij. Hij wordt erom bewonderd en gewaardeerd. Hij schildert dan op de millimeter nauwkeurig, met de fijne penseel. Zonder ruwe bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn de draperieën en fresco’s die hij in deze periode maakt.

In de jaren ’80 volgen een aantal performances in Antwerpen en zijn werk krijgt meer diepgang en wordt monumentaler.  Vanaf 1984 tonen een aantal galeries zijn werk, waaronder Centenair Antwerpen, galerie Siau Amsterdam, Lideweij Edelkoort in Parijs, Das Bilderhaus in Frankfurt en nog vele anderen.

De expositie geeft een overzicht van het werk en leven van Reynier door de jaren heen. Hier komt de ontwikkeling van Reynier en de verschillende stijlen die hij zich eigen maakte goed tot zijn recht.

Openingstijden van het museum zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie bezoek ook onze website: Historisch Museum de Bevelanden

Beeldmateriaal: hmdb.nl

Write a comment