Liberty Bell, symbool van de vrijheid

0

Posted by Redactie | Posted in Bijzonder, Cultuur, Steden, Tips | Posted on 13-05-2013

Iedereen kent natuurlijk het Vrijheidsbeeld, als belangrijkste symbool voor de cultuur van vrijheid die Amerikanen zo omarmen. Maar naast het Vrijheidsbeeld heeft Amerika nog een ander belangrijk symbool, waar dagelijks drommen toeristen (zowel Amerikanen als buitenlanders) en bussen vol met schoolkinderen naar komen kijken: de Liberty Bell.

liberty bellDe naam zegt het al: ook de Liberty Bell is een symbool voor vrijheid. En dat geeft dan ook wel het belang van vrijheid voor de Amerikaanse cultuur aan. De Liberty Bell is misschien wel de beroemdste bel van de hele wereld. In ieder geval van Amerika. Toch werd hij in de ‘Oude Wereld’ gemaakt. In Londen, om precies te zijn. De Whitchapel Bell Foundry verscheepte de gloednieuwe bel in 1752 naar Philadelphia voor het Pennsylvania State House.

De bel zou worden gebruikt om inwoners uit te stad bij elkaar te roepen als er belangrijke proclamaties werden afgekondigd. Helaas bleek het ding al een barst te bevatten, voordat het in gebruik kon worden genomen. Hoewel de barst werd gerepareerd, is het nooit meer helemaal goedgekomen met de bel van Philadelphia. Toch is hij bijzonder voor de bewoners, vooral omdat de bel werd geluid toen de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring op 18 juli 1776 werd voorgelezen. De laatste keer dat de bel luidde was bij de herdenking op de verjaardag van George Washington, de eerste Amerikaanse president, in 1846.

Downtown PhiladelphiaDe Liberty Bell is verworden tot symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid voor zowel Amerikanen als burgers over de hele wereld. Bezoekers kunnen de Liberty Bell (met barst) aanschouwen en luisteren naar het verhaal dat de medewerkers erbij vertellen. Hij bevindt zich in een paviljoen op loopafstand van het vroegere Philadelphia State House, de latere Independence Hall. De toegang tot het paviljoen is gratis, maar je moet wel rekening houden met strenge controles en wachtrijen.

Beeldmateriaal: jan37k  / pixelio.de – Edward Hendriks / ditisamerika.nl

Write a comment