Lago Maggiore: waar Italië en Zwitserland samenkomen

1

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Landen, Vakantie, Zon | Posted on 06-03-2012

Schlagwörter: , ,

Lago MaggioreVoor wie van bergwandelen, vissen, watersport, zwemmen, zonnen, skiën en cultuur houdt, is het Lago Maggiore de plaats bij uitstek voor een geslaagde vakantie. De bergen die het prachtige meer omsluiten horen tot Italiaanse regio`s Lombardia en Piemonte en tot het Zwitserse kanton Ticino. De chique stadjes en de slaperige dorpjes, die sinds eeuwen hun architectonische gezicht naar het schitterende meer aan hun voeten richten, laten blijvende sfeerindrukken achter. Smalle steegjes met ingebouwde trappen voeren de hellingen af langs jugendstil villa`s, openbare tuinen en barokke kerken, om beneden uit te komen op de meerpromenades met hun palmbomen, kinderspeelplaatsen, koffiebarretjes en vissershaventjes. De dienstregelingen van de uitgebreide veerdiensten zijn betrouwbaar. Het meer beheerst het leven, maar de bewoners van de streek hebben ook een wakkere geest als het om cultuur gaat. Het Jazzfestival van Ascona, het filmfestival van Locarno en het festival voor klassieke muziek in Stresa zijn hiervoor wereldberoemde voorbeelden.

Dat het Lago Maggiore zowel in Zwitserland als in Italië ligt, wordt het beste zichtbaar als men de westelijke oever met de auto aandoet. Brissago, de laatste Zwitserse gemeente, met zijn botanische tuinen op de eilanden voor de kust, is duidelijk nog Zwitsers. Zuidelijker onderwerpt zich de avontuurlijke straat aan de grillen van de bergwand. De grensovergang is een benauwd stukje asfalt, ingeklemd tussen de verticale bergwand en het meer. Het Italiaanse Canobbio benadrukt met steegjes die zo smal zijn dat er zelfs in de warme zomermaanden nauwelijks zon op de keien van het plaveisel valt, specialiteitenmarkten en uitstekende ristorantes aan de oever van het Lago, bijna bewust zijn Italiaanse inborst.

Men eet vooral de smakelijke Italiaanse standaardgerechten. Veel gelegenheden serveren verse vis, die in de vroege ochtend door een lokale visser is gevangen. Wie het in Ticino oertypisch wil, moet de bergen in om een van de velen grotto`s op te zoeken. Deze openluchtrestaurantjes in bergkloven en aan beken, alleen geopend in de zomermaanden, bieden meestal twee tot drie typisch regionale gerechten. Dat Ticino tot het begin van de vorige eeuw straatarm was, heeft nog steeds zijn weerslag op de keuken. Eekhoorntjesbrood direct uit de omgeving, verschillende eenvoudige bergkazen, Merlot del Ticino, tamme kastanjes uit de uitgestrekte bossen en vooral polenta, een pap van maïs en melk, zijn onlosmakelijk met Ticino verbonden. De kost is eenvoudig, voedzaam, oorspronkelijk en geeft een diepe inblik in de bergcultuur van het kanton.

Het Lago Maggiore is zowel voor actievelingen als vakantiegangers die vooral rust willen een ideale vakantiebestemming. Zowel in de winter als in de zomer is het er heerlijk toeven en is er altijd wel iets te doen. Accommodaties zijn er aan beide kanten genoeg te vinden: van prachtig gelegen campings tot luxe hotelcomplexen, voor iedereen is er een geschikt onderkomen te vinden.

Beeldmateriaal: Adrian Hoffmann – Flickr

Comments (1)

Lago Maggiore is het 2e grootste meer in Italië. Ikzelf ben er een paar jaar geleden drie dagen geweest om in het meer te duiken. Geweldige ervaring! Mooie natuur, oogstrelende groene dalen en bergen met een top zo rond de 3km hoog. Het jammere was dat in het plaatsje Stresa waar ik verbleef het de laatste dag dat ik daar was echt keihard begon te regenen. Maar al met al is het zeker een tweede bezoekje waard!

Write a comment