Kornati eilanden & Krka National Park

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Natuur, Reizen, Vakantie, Zon | Posted on 02-05-2012

Schlagwörter: , , ,

Kornati kronenHet Kroatische Kornati gebied, bestaande uit 140 kleine eilanden, ligt in het centrale deel van de Adriatische Zee tussen de steden Zadar en Sibenik. Een groot gedeelte van de eilandengroep werd in 1980 uitgeroepen tot Nationaal Park. Het nationale park, dat met haar 89 eilanden een gebied van 220 km² bestrijkt, staat vooral bekend om haar prachtige zee en lange kustlijnen.

Bezienswaardigheden
Het Tureta Fort, de Vroeg Christelijke drie-scheeps basiliek en de uit de Byzantijnse tijd daterende Kerk van Onze Lieve Vrouw van Tarac zijn de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van het Kornati gebied. Het 8e eeuwse Tureta Fort is gelegen op het eiland Kornat en is zeker een bezoekje waard. Er wordt verondersteld dat het fort voor militaire doeleinden is gebouwd, om de zeevaart op de Adriatische zee te beschermen.

De indrukwekkende witte kliffen langs de kustlijn van de verschillende eilanden, de Kornati kronen, vormen een andere belangrijke bezienswaardigheid van het gebied. Zowel boven als onder water zijn de kliffen een prachtig aanzicht. Op het eiland Mana bevindt zich de langste kroon (1350 meter breed), terwijl de hoogste kroon van 82 meter op het eiland Klobucar gevonden kan worden. Het eiland Piskera bezit de diepste kroon, die doorloopt tot een diepte van 90 meter onder water. Duiken op deze locatie is dan ook zeer populair.

Krka National Park
Het Kornati gebied is een prachtig gebied om te zeilen, en tijdens een vakantie in de streek mag zeker ook het Krka Nationaal Park niet gemist worden. Het nationale park bevindt zich iets ten noordoosten van Sibenik en wordt doorkruist door de Krka rivier. Het park staat bekend om haar vele stroomversnellingen, brede watervallen en prachtige azuurblauwe poelen. De Skradinski buk is met zijn hoge watervallen die trapsgewijs de diepte instorten een van de grootste attracties van het nationale park. Vooral in de winter en in het voorjaar vervoert de Krka veel water en is een bezoek aan het park erg indrukwekkend. Krka watervalHet park heeft ook een rijke flora en fauna; maar liefst 860 verschillende plantensoorten kunnen in het park gevonden worden terwijl de ruim 220 verschillende soorten vogels het gebied populair maken bij vooral vogelliefhebbers. In de rivier bevinden zich bovendien zo’n 18 vissoorten en zijn er nog talloze soorten zoogdieren in het park te spotten.

Het Krka National Park is goed bereikbaar via Lozovac, Roski Slap of Skradin, waar  toegangskaarten voor het nationale park verkocht worden.

Beeldmateriaal: Spiterman – Flickr & Michael Lemke – Pixelio.de

Write a comment