In de buik van het paard

0

Posted by Redactie | Posted in Steden | Posted on 30-11-2011

Schlagwörter: , ,

433488_web_R_K_B_by_Joujou_pixelio.deIn Rome kun je op heel veel plekken fantastisch eten. Je hebt kleine familierestaurantjes die je de lekkerste lokale specialiteiten voorschotelen, pizzeria’s met een perfect gestookte steenoven, trattoria’s waar gekookt wordt op sterrenniveau en plekken waar je niet alleen geniet van wat er op je bord ligt, maar ook van het uitzicht op de stad die aan je voeten ligt.
Deze plek heeft niets van dit alles, maar is toch een van de meest tot de verbeelding sprekende ‘eetplekken’ van de Eeuwige Stad. Al kun je er nu helaas niet meer aanschuiven – daar eten was een unieke aangelegenheid die was voorbehouden aan een zeer beperkt aantal mensen.

Het verhaal vindt plaats op een van de bekendste plekken van Rome, waar elke toerist meerdere malen voorbij wandelt, onwetend van wat er allemaal op deze plek heeft plaatsgevonden. De plek staat op tal van foto’s – maar niemand die het bijzondere verhaal erachter kent. Waar deze plek is? In de buik van het paard dat op Il Vittoriano staat, het grote monument voor koning Victor Emanuel II.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van het monument, waarbij koning Victor Emanuel III aanwezig zou zijn, is er volgens de Romeinen namelijk gedineerd in de buik van het paard. Vlak voordat de twee helften waaruit het paard bestond aan elkaar gelast werden, organiseerde men een etentje in de buik van het paard. Zo’n twintig vooraanstaande mannen zouden daar samen met de koning hebben genoten van brood, pasta en een goed glas wijn.

Daags nadat deze mannen hadden genoten van hun diner werden alle herinneringen aan dit banket weggepoetst en werden de twee helften van het paard aan elkaar gelast. Rome was een bijzondere plek om te eten armer, maar een prachtig verhaal rijker.

Beelmateriaal: Joujou / pixelio.de

Write a comment