IJsberen spotten in Churchill, Canada

1

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Bijzonder, Landen, Natuur, Reizen | Posted on 17-02-2012

Schlagwörter:

Rustende ijsbeerWie ijsberen van heel dichtbij wil zien, moet zeker eens gaan kijken in de plaats Churchill in Canada. Churchill is gelegen in het noorden van de provincie Manitoba, midden in het Wapusk National Park. Het stadje is dunbevolkt met slechts 1000 inwoners. Toeristen die ijsberen komen spotten zorgen echter voor een flinke tijdelijke aanwas van de bevolking. Het toerisme is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor Churchill.

Wil men de ijsberenpopulatie daar daadwerkelijk van dichtbij gaan bewonderen dan zijn September, Oktober en begin November daar de beste periodes voor. Dan is het ijs namelijk gesmolten en komen de ijsberen (zo’n 1200) aan land, waardoor ze voor toeristen goed zichtbaar zijn. De ijsberen wachten in die periode tot het ijs weer dik genoeg is – midden November ongeveer – om hen te dragen, zodat ze weer op jacht kunnen naar zeehonden. Omdat de ijsberen redelijk uitgehongerd zijn, komen ze af op de etensgeuren van restaurants in Churchill. Ook willen ze nog wel eens in vuilnisbakken snuffelen. Gelukkig houdt de politie de dieren op afstand. Zo nodig wordt een dier met een geweer verdoofd en naar een afgelegen locatie gebracht. Verder staan overal in Churchill borden die waarschuwen voor ijsberen. Veel mensen vergeten dat ijsberen geen knuffeldieren zijn, maar roofdieren. Ook mensen worden dus als prooi gezien.

Waarschuwing dat ijsberen geen knuffelberen zijnToeristen kunnen in Churchill ijsberen spotten in een speciale ijsberenbuggy, onder leiding van een lokale gids. Deze toendravoertuigen bieden alle comfort en veiligheid en beschikken zelfs over verwarming en een toilet. Het is wel zo dat er soms maar een beperkt aantal routes gevolg kan worden vanwege regels die de kwetsbare natuur moeten beschermen.

Churchill is een plek die vrij afgelegen ligt. Het stadje is bereikbaar per trein en per vliegtuig, er zijn nauwelijks wegen naar de rest van Canada. Buitenlandse toeristen kunnen het beste een vliegreis boeken naar Winnipeg – de dichtstbijzijnde grote stad – en van daaraf weer een binnenlandse vlucht naar Churchill. De vliegreis van Winnipeg naar Churchill duurt enkele uren. Wie kiest voor de treinverbinding, moet rekenen op een reis van zo’n 48 uur. De prijzen voor dit ijsberenavontuur beginnen bij bedragen tussen de 2000 en 3000 euro, voor een reisduur van zo’n 5 tot 7 dagen. Vanzelfprekend is de totale reissom ook afhankelijk van de desgewenste faciliteiten en reisduur.

Beeldmateriaal: Martin Lopatka – Flickr

Comments (1)

Canada is een van mijn favoriete reisbestemmingen… Het zou geweldig zijn om een keer ijsberen van heel dichtbij te zien! Maar wel duur…

Write a comment