I Borghi piu belli: Esanatoglia

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Cultuur, Vakantie | Posted on 28-02-2012

Schlagwörter: ,

Kluis van San CataldoEsanatoglia is met het keurmerk I borghi piu belli d’Italia, is een van de mooiste stadjes van Italië. Binnen de stadsmuren herleven de Middeleeuwen. Het plaatsje, gelegen in de regio De Marken, is gebouwd aan de bron van de rivier Esino. De kern bestaat uit het zomerkasteel voor de hertog van Camerino wat nu als stadhuis dienst doet. Een vesting hoog op de berg moest het kasteel beschermen en controleert de vallei op vijandige bewegingen. Dat die beveiliging niet altijd afdoende was bleek in de 15e eeuw wanneer Francesco Forza met hulp van de burgers van buurgemeente Matelica de stad veroverde. Deze vesting werd in de latere dagen de kluizenarij van de franciscaner monnik Cataldo. In de 16e eeuw stelt de Borgia Paus Esanatoglia onder pauselijke macht.

Loop door de poort van de campanile. Via een van de steegjes kom je bij de kerk van de Clarissenzusters en leer je het wonderlijke verhaal van het vondelluik kennen. Rechts van het klooster is de oude communale wasplaats waar vrouwen nog altijd hun grote wasgoed komen schrobben in het heldere water van de Esino. Typisch zijn de bogen waar je onder de huizen doorloopt. Even verderop kom je bij de fonteinen waar de paarden en reizigers dronken. Je staat dan tegenover de oude podesta waar recht werd gesproken en moordenaars aan de hoge muur werden opgehangen. Even doorlopen onder de oudste poort en je ziet een typisch Marchegiaans huis met drie voordeuren. Elke deur heeft een rituele functie. Zo werd de dode door een deur zijn huis uitgedragen, die onmiddellijk na gebruik werd dichtgemetseld om de goden niet te verzoeken. Tijdens een grootscheepse restauratie van de stad – er kwam veel geld beschikbaar na de aardbeving van 1997 die Assisi ernstig trof – is er een oude atelier gevonden met majolica en dubbele fresco’s in de Kapel van de Onschuldigen .

Vol vondsten is Esanatoglia zeker geen museum. Een stadje met cafeetjes en ijsbarretjes, bakkers, slager, postkantoor, een modern keramiek atelier, wekelijkse markt, een paar modezaakjes en restaurantjes en volop leven op de piazza. In de zomermaanden organiseert de bibliotheek wekelijks stadswandelingen en geven ze je een inkijkje in het alledaagse leven en tradities van de Esanatogliesi. Wekelijks organiseert de camping van het dorp in de oude kluizenarij van San Cataldo een kookworkshop met een Italiaanse mamma voor liefhebbers van la cucina delle Marche.

Tekst en beeldmateriaal: Mieke Willemsen

Write a comment