Het Zuiderzeemuseum

0

Posted by Redactie | Posted in Cultuur | Posted on 28-11-2012

Schlagwörter: , ,

ZuiderzeemuseumHet Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden. Ervaar het dagelijks leven van voor de Afsluitdijk (1932) en beleef op een ontspannen manier hoe mensen vroeger rond, met en ván de Zuiderzee leefden. Thema’s als water, ambacht en gemeenschappen staan daarbij centraal.

Het bezoek aan het Zuiderzeemuseum begint met een korte boottocht over het IJsselmeer. De museumferry meert aan bij de kalkovens in het buitenmuseum die al van veraf te zien zijn. Vanaf daar ontdek je de geschiedenis van de Zuiderzee op eigen gelegenheid. Bewonder de huizen, de straten en de haven van toen. Sla zelf een touw. Proef de vers gerookte vis. En schrijf (weer) eens met een kroontjespen.

Buitenmuseum
In het buitenmuseum vind je huizen die oorspronkelijk in dorpen rondom de voormalige Zuiderzee stonden. Je kunt op bezoek gaan bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. Iedereen, van jong tot oud, kan kennismaken met ambachten die vroeger veel voorkwamen. Vormgevers gebruiken deze ambachten als inspiratiebron voor hedendaagse presentaties in het binnenmuseum.

Binnenmuseum
De tentoonstellingen in het binnenmuseum leggen een verrassende verbinding tussen de cultuurhistorische collectie van het museum en hedendaagse ontwikkelingen. Ook de schepenhal vol historische boten is een bezoek waard. Met historie, fotografie, streekdrachten en design biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils.

Wil je weten wat er allemaal te doen is op de dag van je bezoek? Kijk dan op de website van het Zuiderzeemuseum.

Beeldmateriaal: zuiderzeemuseum.nl – Willem van der Zel

Write a comment