Het Boheemse Woud

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Natuur, Vakantie, Wintersport | Posted on 20-02-2012

Schlagwörter:

Mysterieus woudTot in de zeventiende eeuw ging het verhaal dat een van tak tot tak springende eekhoorn van Rome naar Amsterdam kon lopen zonder één maal de grond te raken. Nu is dat bijna niet meer voor te stellen. Toch zijn er in Europa nog plekken te vinden die het gevoel van uitgestrekte oerbossen oproepen. Eén van die plekken is Sumava: het Boheemse Woud.

Het Bohemer Woud, zoals het veelal genoemd wordt, ligt in Tsjechië, met uitlopers in Duitsland en Oostenrijk. Het is een met dichte naaldbossen overdekt middelgebergte met meren, beekjes, kastelen en talloze pittoreske dorpjes. Het woud is niet alleen een ideaal recreatiegebied voor tal van sportieve activiteiten (fietsen, kanoën, wandelen en paardrijden), het biedt ook talloze culturele en historische bezienswaardigheden. Daarnaast is het Bohemer Woud een wintersportplaats bij uitstek.

Flora en fauna
Weinig plekken in Europa bieden zulke ongerepte natuur als Sumava. Niet voor niets staat het ook wel bekend als ‘de groene long van Europa’. Die ongereptheid heeft overigens een opvallende voorgeschiedenis: tijdens de Koude Oorlog, toen Tsjechië nog onder Communistisch bewind stond, was Sumava streng verboden gebied. Pas in 1991 werd het na meer dan veertig jaar weer opengesteld voor het publiek. Dit ietwat sinistere feit heeft er echter wel toe bijgedragen dat de natuur decennialang onaangeroerd is gebleven. Bij gebrek aan industrie en oprukkende verstedelijking hebben de lokale flora en fauna zich ongehinderd kunnen ontwikkelen. In het Boheemse Woud vinden we naast herten en vossen bijzondere diersoorten als otters, ijsvogels en wilde zwijnen. Zelfs de uiterst zeldzame lynx wordt er steeds vaker waargenomen.
Het gebied is toegankelijk gemaakt door middel van bewegwijzerde wandelroutes, fietspaden en ruiterpaden. Op veel plaatsen, zoals in boekhandeltjes, hotels en toeristeninformatiecentra, zijn goede wandelkaarten beschikbaar. Voor wandelaars en liefhebbers van stille natuur is er dus gelegenheid genoeg om van het prachtige landschap te genieten.

Recreatie
Naast het wandelen is er een keur aan andere activiteiten. Fervente fietsers komen er uitgebreid aan hun trekken: in de omgeving van dorpen kan er rustig gefietst worden, terwijl er in de bergen en heuvels enkele pittige trajecten zijn uitgezet. De mountainbiker moet niet verbaasd opkijken als de tocht door klaterende stroompjes of langs steile afgronden leidt.
Bij een flink aantal meren zijn roeiboten en kano’s te huur. Ook kan er op een paar plaatsen geraft worden, zo nodig onder begeleiding. Een absolute aanrader is een meerdaagse vaartocht waar men langs enkele van de mooiste plekjes wordt gevoerd .
In de wintermaanden staat Sumava zoals gezegd in het teken van de wintersport. Door de korte wachttijden en de ongekend lage prijzen raakt het gebied steeds populairder.
Maar ook de cultuurliefhebber komt aan zijn trekken: Sumava kan bogen op enkele van de fraaiste middeleeuwse kastelen van Europa. Een bezoekje aan het Velhartice kasteel of Rabi kasteel bijvoorbeeld garanderen een bijzondere ervaring.

De Sumava ligt op zo’n 700 kilometer van Utrecht en kan in ongeveer 9 uur rijden bereikt worden. In de omgeving zijn er voor elk budget tal van verschillende accommodaties te vinden; van ruime vakantiehuizen tot luxe hotels en van knusse pensions tot mooi gelegen campings.

Het Boheemse Woud kortom, is een nog ongerepte en onontgonnen trekpleister en een bezoek meer dan waard!

Beeldmateriaal: Donald Judge – Flickr

Write a comment