Freeride snowboarden begint met de juiste uitrusting

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Wintersport | Posted on 25-09-2013

Schlagwörter: ,

379736_web_R_K_B_by_Paul Felgentreff_pixelio.deSteeds meer wintersporters kiezen voor een avontuurlijke sneeuwvakantie. In plaats van wachten in lange rijen bij de lift en andere mensen ontwijken op overvolle pistes, kiest deze groep voor een vakantie die in het teken staat van freeride snowboarden. Tot je nek in de verse sneeuw, stukken hiken voor een maagdelijke poederafdaling en genieten van de prachtige natuur in de bergen, dat is waar freeriden om draait. Off-piste snowboarden kan je het ultieme gevoel van vrijheid geven. Afgelegen oorden als Alaska en Kamtsjatka staan bekend om de ongekende freeridemogelijkheden, maar dichter bij huis kun je ook prima backcountry snowboarden in Italië, Frankrijk en Oostenrijk.

Voor een geslaagde freeridevakantie heb je wel de juiste uitrusting nodig. Laat je daarom goed informeren in een gespecialiseerde snowboard shop. Daar kunnen ze je precies vertellen wat je nodig hebt voor een geslaagde poedertrip. Zo brengen steeds meer fabrikanten boards met poeder-specifieke designs op de markt, die zorgen voor een geweldig, surfachtig gevoel in de verse sneeuw. Ook zijn er sinds een aantal jaren splitboards verkrijgbaar, die hiken in de diepe sneeuw een stuk makkelijker maken. Splitboards zijn in tweeën te delen, waarna je ze kunt gebruiken als hiking ski’s. Naast een goed board, bindingen en boots zijn een goede snowboardjas en snowboardbroek onmisbaar, omdat je door het intensieve karakter van off-piste snowboarden niet alleen moet oppassen voor de kou, maar ook voor oververhitting. Kies daarom altijd voor kleding die waterdicht, winddicht en ademend is en beschikt over voldoende ventilatiemogelijkheden.

Last but not least moet je zeker denken aan veiligheid. Buiten de geprepareerde pistes ligt het gevaar van lawines namelijk altijd op de loer. Ga daarom nooit de piste af zonder de heilige lawine-eenheid lawinepieper, schep en sonde. Hiermee kun je slachtoffers die bedolven zijn onder de sneeuw sneller terugvinden, maar ook zelf teruggevonden worden. Bij de betere snowboardwinkel zijn ook speciale lawinerugzakken met airbag te koop, die zodra de sneeuw begint te schuiven zorgen dat je niet bedolven raakt maar blijft drijven.

Naast de juiste gear is het belangrijk om kennis op te doen van lawines en van het gebied en moet je beschikken over een goede snowboardtechniek. Een freeridetrip kost dus heel wat voorbereiding, maar de beloning is groot!

Beeldmateriaal: Paul Felgentreff/ pixelio.de

Write a comment