Fethiye: parel aan de Turkse kust

1

Posted by Redactie | Posted in Vakantie | Posted on 02-01-2012

Schlagwörter:

FethiyeDe Turkse kust kent talrijke drukke resorts die het hele jaar worden bezocht door toeristen uit heel Europa. Inderdaad de kust van Turkije is fantastisch mooi, en gelukkig zijn er nog genoeg plekken te vinden die nog niet volkomen overgenomen zijn door toerisme en zakenlieden hongerig naar nog meer geld. Fethiye is precies zo’n plaats.

Ongeveer 4 uur ten westen van Antalya, aan de Middellandse zee, ligt Fethiye met haar 70,000 inwoners. De stad is prachtig gelegen aan een kleine baai met een eiland die de plaats beschermd tegen stormen, en op de achtergrond indrukwekkende opdoemende bergen. Toerisme is zeker ontwikkeld in Fethiye, maar een een trip naar Fethiye is toch anders dan bijvoorbeeld een vakantie in Side of Alanya. Vergeleken met andere hotspots aan de Turkse kust is de stad relatief rustig en kan er beter het echte Turkije ervaren worden. Fethiye is een belangrijke marktplaats waar nog vele lokale mensen uit de omgeving naar toe komen om hun waar te verkopen. Fethiye is voornamelijk bekend om de gület rondvaarten die vanuit de stad genomen kunnen worden. De grote baai, met haar twaalftal eilanden, die vlakvoor de kust van de plaats liggen is een perfecte plaats voor boottochten. Snorkellen en duiken in deze baai zijn ook erg populair. Prachtige meerdaagse gület cruises naar andere kustplaatsen beginnen of eindigen vaak in Fethiye. De stad heeft vanzelfsprekend een grote jachthaven die vol ligt met mooie typische Turkse boten. Fethiye zelf heeft geen strand, en daarom zijn er eigenlijk ook niet veel hotels en resorts in de plaats te vinden. Die meeste accommodaties kunnen aan dichtsbijzijnde strand Çalis gevonden worden. Op nog geen 15 kilometer ligt ook een van de populairste badplaatsten van Turkije: Oludeniz.

Fethiye is een erg oude plaats, hoewel dit op het eerste ogenblik niet gedacht zal worden. De stad is eigenlijk op de ruines van de oude stad Telmessos gebouwd, die 400 jaar voor Christus werd gebouwd. Eind jaren 50 van de vorige eeuw heeft een aardbeving de stad echter totaal vernield en werd het moderne Fethiye op de oude resten van Telmessos gebouwd. Een deel van Fethiye’s interessante geschiedenis kan tegenwoordig nog steeds ervaren worden, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de graftombe van Amyntas of het Fethiye Museum. In de stad loopt ook een prachtige promenade langs de waterkant, zodat er perfect van de haven, de marina en de natuurlijke omgeving genoten kan worden. Fethiye is erg relaxed, hoewel het vanzelfsprekend drukker is in de zomer. Het klimaat is Mediterraans wat betekend dat het in de zomer behoorlijk heet wordt, terwijl het in de winter nog heerlijk toeven is.

Naast de bekende gület tochten zijn er in de binnenlanden van Fethiye een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden perfect voor dagtripjes. Het spookstadje Kayaköy, Patara en de oude stad Xanthos zijn zeer interessante bestemmingen. De laatste plaats is zelfs officieel erkend als Unesco werelderfgoed. De achterliggende bergen zijn perfect om van een koeler klimaat en wonderschone landschappen te genieten, vooral het Saklıkent Ravijn is adembenemend.

Beeldmateriaal: Chris P. (Flickr)

Comments (1)

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!. Thanks For Your article about Fethiye: parel aan de Turkse kust | vakantie-blog.com .

Write a comment