Eisriesenwelt: Een koud maar prachtig natuurverschijnsel

0

Posted by Redactie | Posted in Bijzonder | Posted on 18-01-2012

Schlagwörter: , ,

EisriesenweltIn Salzburg in Oostenrijk bevindt zich een prachtig natuurverschijnsel, genaamd Eisriesenwelt, dat het hele jaar door vele bezoekers trekt. Zoals de naam het al zegt, is dit natuurverschijnsel een enorm ijsgrottenstelsel dat zich in het Tennengebergte bevindt en een totale lengte van circa 42 kilometer heeft.

De grot werd in 1879 ontdekt door Anton Posselt, een natuurwetenschapper uit Salzburg. Hij kon destijds alleen de eerste 200 meter betreden, omdat de doorgang werd geblokkeerd door een steile ijsheuvel. Tegenwoordig is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door de grot. Het startpunt van deze rondleiding is bij de ingang van de grot, die op zo’n 1640 meter hoogte ligt. Tijdens deze rondleiding wordt u door een gids langs de mooiste plekjes van de grot, zoals bevroren stalactieten, stalagmieten en watervallen, gevoerd. De rondleiding eindigt op een afstand van 1 kilometer van het startpunt. Verder lopen is niet mogelijk; alleen de eerste kilometer van het grottenstelsel is opengesteld voor publiek.

U vraagt zich nu misschien af hoe het komt dat het ijs in de grot in de zomer niet smelt. Dit is te danken aan de toevoer van koude lucht via de ingang van de grot in de winter. Daardoor blijft het ijs in de winter bevroren en krijgt het gesteente van de grot dezelfde temperatuur als de koude lucht. Vervolgens blijft het ijs ook in de zomer intact doordat de koude temperatuur van het gesteente ervoor zorgt dat het ijs niet gaat smelten. Dit betekent dus dat u uzelf goed warm aan moet kleden wanneer u dit natuurverschijnsel eens met eigen ogen wil zien, ook in de zomer!

Beeldmateriaal: Dale Harvey/ flickr.com

Write a comment