Een tweede huis of vakantiewoning

1

Posted by Redactie | Posted in Accommodatie, Overig, Vakantie | Posted on 06-03-2012

Schlagwörter: ,

Het bezitten van een vakantiewoning is voor veel mensen een droom. Een droom die, eenmaal gerealiseerd, vele voordelen met zich meebrengt. Als men plannen heeft om een vakantiewoning te kopen, dan moet er met een aantal aspecten rekening worden gehouden. Hoe wordt de vakantiewoning gefinancieerd en is het vakantiehuis alleen bedoeld voor eigen gebruik of wordt er ook gedacht aan het verhuren van de woning?

Een prachtige eigen vakantiewoningVanzelfsprekend zijn er een aantal landen en regio’s die erg populair zijn voor het bezitten van een vakantiewoning. In Frankrijk bijvoorbeeld is het departement Dordogne een favoriet, terwijl er ook in de Champagne-Ardenne en de Provence veel vakantiewoningen voor eigen gebruik en voor verhuur gevonden kunnen worden. In Spanje is de Costa Blanca een van de populaire regio’s voor het hebben van een eigen vakantiewoning. Indien een vakantiehuis wordt gekocht met als doel het als accommodatie te verhuren, dan is het zeker raadzaam om in een populaire en toeristische regio de aankoop te doen. De kans dat het vakantiehuis meer rendement oplevert is dan vanzelfsprekend groter.

Een tweede huis in Nederland of een vakantiewoning in het buitenland kopen is een uitstekende investering. De aankoop kan als belegging dienen, maar ook aangeschaft worden voor recreatieve doeleinden en voor verhuur. Helaas is de hypotheekrente die over een lening voor de aanschaf van een vakantiewoning betaald moet worden niet belasting aftrekbaar, er bestaan echter wel speciale recreatiehypotheken die kunnen worden gebruikt voor de financiering van een tweede huis. In een recreatiehypotheek worden huurinkomens uit de recreatiewoning meegenomen in de vaststelling van de financiering van het huis. Wie in het buitenland een vakantiewoning wil aanschaffen moet altijd rekening houden met de inbreng van eigen geld, daar buitenlandse vakantiewoningen niet volledig van een hypotheek worden voorzien.

Bij het bezitten van een vakantiewoning zijn er diverse opties mogelijk voor een verhuur. De eigenaar kan de verhuur in eigen hand nemen en bijvoorbeeld een website oprichten waarop het vakantiehuis wordt verhuurd. Er kan echter ook gekozen worden voor het onderbrengen van de vakantiewoning bij een professionele organisatie die vakantiehuizen verhuurt. De laatste optie heeft  als grote voordeel dat de vakantiewoning onder de aandacht van een groter publiek wordt gebracht. De inkomsten uit de verhuur van een vakantiewoning worden niet belast.
Overigens zijn er in vele toeristische regio’s ook speciale organisaties actief die zich hebben gespecialiseerd vakantiewoning beheerders te ontlasten. Deze organisaties heten huurders bijvoorbeeld welkom, maken de woning schoon en handelen namens de eigenaar in geval van calimiteiten. De bezitter van de vakantiewoning hoeft dan niet steeds zelf ter plekke te zijn om alles in goede banen te leiden.

Beeldmateriaal: Toprural – Flickr

Comments (1)

Heeft iemand in deze barre financiele tijden, wat extra’s te besteden voor een 2e/vakantie huis!?

Write a comment