Duurzame vakanties: een versleten term?

1

Posted by Redactie | Posted in Accommodatie, Overig, Reizen, Tips, Vakantie | Posted on 22-03-2012

Schlagwörter: , , , , ,

Duurzaamheid, groen, betrokken, verantwoord, termen waarmee je de laatste jaren om de oren wordt geslagen. Natuurlijk proberen we allemaal bewuster te leven, een zuinigere auto, fairtrade koffie, van tijd tot tijd biologisch vlees en de eieren komen al lang niet meer uit legbatterijen. Maar als je dan 11 maanden hard hebt gewerkt en zo bewust mogelijk hebt geconsumeerd, dan wil je van je vakantie genieten zonder allerlei beperkingen. Lekker relaxen op het strand in Turkije, het bruisende leven van de wereldstad New York beleven of op familiebezoek in Australië. Zo’n vakantie kan natuurlijk niet per schip of auto en dus nemen we lekker het vliegtuig. Hartstikke makkelijk. Vanaf een regionaal vliegveld naar Schiphol vliegen en daar een mooie aansluiting naar bijvoorbeeld de States pakken. Het kost een paar centen, maar dan heb je wat. Alhoewel, zo duur is vliegen tegenwoordig ook niet meer. Ja, natuurlijk, een hotel met uitzicht op Hydepark of de Hudson Bay kost een flinke cent, maar de vliegreis zelf is te doen. Een week New York inclusief overnachtingen voor nog geen €800: mooi toch zeker! Of toch niet?

Tja, het lijkt mooi. Maar dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat deze reis zwaar wordt gesubsidieerd. In tegenstelling tot andere brandstoffen wordt de kerosine die vliegtuigen gebruiken niet belast. En we zadelen de wereld ook nog eens op met een forse hoeveelheid broeikasgas, zo’n 2,5 ton per persoon. Voor een gemiddeld gezin praten we dus over 10 ton!

Het kan ook anders! Bijvoorbeeld door een vliegreis te boeken via Greenseats. Het kost een paar tientjes meer, maar dan wordt het klimaat niet of minder mee belast. Of houd vakantie in eigen land, Nederland heeft zoveel moois te bieden. Ga je met de auto en het gezin naar een huisje, bijvoorbeeld 300 kilometer verder op, dan is je CO2 uitstoot maar 1% van de vliegreis naar New York. Of ga nog een stapje verder: ga met de trein, de CO2 uitstoot is dan maar 10% van de autorit. Helemaal mooi: ga naar een hotel of camping die aandacht besteedt aan duurzaamheid. Accommodaties die duurzaam toerisme serieus nemen zijn eenvoudig te herkennen aan zogenaamde toerisme eco labels, zoals The Green key. Door zich aan bepaalde regels te houden wordt ervoor gezorgd dat de negatieve invloeden van toerisme op zowel de lokale bevolking als de natuurlijke omgeving worden beperkt en de positieve effecten worden vergroot.
Zo bestaan er bijvoorbeeld campings die 100% klimaatneutraal werken. Dit soort campings stimuleren gasten duurzaam te handelen door bijvoorbeeld een gratis pick-up bij het treinstation aan te bieden of korting te geven aan vakantiegangers die met de fiets komen.

HijkerveldDrenthe is een bijzonder geschikte bestemming voor een duurzame vakantie: geen verre locatie, eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer en er kan zowel rust als vertier gevonden worden. De rust is te vinden in de vele natuurgebieden zoals Hijkerveld, Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en de Drentsche Aa. Maar ook voor kunst en cultuur kun je hier goed terecht: Drenthe beschikt over zo’n 50 professionele galeries en een aantal interessante musea zoals het Drents Museum en het Veenmuseum. Kinderen kunnen zich goed vermaken in het Verkeerspark of de schitterende dierentuin in Emmen.

Een duurzame vakantie geeft je pas écht een goed gevoel.

Beeldmateriaal: Jack of hearts 398 – Flickr

Comments (1)

Zeer informatieve post. Dankzij http://www.vakantie- blog.com voor het nemen van de tijd om uw mening met ons te delen . beste wensen

Write a comment