Drents Assen toen en nu

0

Posted by Redactie | Posted in Accommodatie, Steden | Posted on 19-12-2011

Schlagwörter: , , , ,

Wie kent haar niet, dat vriendelijk provinciaal Drentse hoofdstadje wat zo in beweging blijft! Ze is nog jong maar heeft een rijke historie en bouwt door aan een rijke toekomst. Aan het spoor en de A28 ligt ze centraal in Noord Nederland, temidden van het natuurrijke en vrijwel ongeschonden  ‘Nationaal beek- en eschdorpenlandschap Drentsche Aa’.

Ooit gegroeid vanuit een nonnenklooster op een zandrug (Sancta Maria de Campe) kreeg ze pas twee eeuwen geleden van Lodewijk Napoleon haar stadsrechten. Haar oude stadskern bleef tot op de dag van vandaag goed bewaard en is het tegenwoordig goed toeven op meerdere pleinen en pleintjes met gezellige terrasgroepen. De bijna dichtgegroeide vaart werd heropend en varen sinds een paar jaar weer boten en kleine schepen tot op de rand van de binnenstad, en in de nabije toekomst via het oude Noord-Willemskanaal weer dóór de stad. Op en rond de plek van voormalige schouwburg ‘De Kolk’ wordt binnenkort het compleet nieuwe cultureel centrum Theater De ‘Nieuwe’ Kolk geopend.

De bekende Asser ”Verkeerstuin’ van ooit verhuisde alweer lang geleden naar het moderne ‘Verkeerspark’ even buiten de stad, Wielercentrum Assen groeit waarschijnlijk door naar Regionaal Traingscentrum van het Noorden en de bekende TT-baan van ooit werd uiteindelijk een internationaal racecircuit van formaat. Het inmiddels fraai gerenoveerde en fors uitgebreide Drents Museum trekt internationale aandacht met haar veenlijk het meisje van Yde en tentoonstellingen als Go China met het Terracottaleger in 2008 en nu in 2011/2012 De Gouden Eeuw van China over de Tang-Dynastie.

Deze snelst groeiende stad van Noord-Nederland -met fraai Asser(sterren)bos- en haar omgeving is het best op de fiets of wandelend te verkennen. Toeristen vinden vele Drentse fiets- en wandelroutes bij onder andere de plaatselijke VVV’s, stichting Het Drentse Landschap en www.wandelweg.nl (tip: Van stad tot beek 10km). Voor een langer verblijf zijn er in en rond de stad interessante overnachtingsmogelijkheden.

Write a comment