De zuidkust van het Balatonmeer

2

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Landen, Vakantie, Zon | Posted on 21-03-2012

Schlagwörter: ,

Balatonmeer zonsondergangHet Balatonmeer is het grootste meer van Midden-Europa met een oppervlakte van 600 km². De lengte van het meer is 75 kilometer, de breedte wisselt tussen de 5 en 12,5 kilometer, terwijl de gemiddelde diepte 3 meter is. Dankzij het feit dat het meer zo ondiep is, warmt het water zeer snel op en in sommige seizoenen kan er gemakkelijk een half jaar lang prettig in het water worden gezwommen.

Hoewel de zuidkust van het Balatonmeer net zo aantrekkelijk is als de noordelijke kant, is de zuidkant toch onterecht minder bekend en daardoor ook niet zo toeristisch. Afgezien van een paar grotere plaatsen zoals Balatonlelle en Siófok komen hier geen bussen vol met toeristen.

De kust is mooi, met vergezichten richting de noordkant van het meer en in de achtergrond de voormalige vulkanische bergen. De zonsondergangen zijn er prachtig, terwijl het licht op het wateroppervlak speelt verdwijnt de zon langzaam achter de heuvels. Al genietend komen zwanen voorbij op zoek naar een hapje.

De zuidkust is bijzonder aantrekkelijk voor families met kinderen. Het water is er ondiep en lekker warm. De bodem hier is van zand; fijn en zacht voor de voeten. De goed ontwikkelde stranden, met zowel speeltoestellen in het water als op het strand, zijn gratis. Er zijn voldoende mogelijkheden om te voetballen, tennissen, roeien, zeilen en surfen. De grote raderstoomboot is een favoriet; de kinderen zijn er dol op.

Bezoekers kunnen zich ook buiten het water prima vermaken. De omgeving kan bijvoorbeeld goed worden ontdekt met de fiets. Wandelen of paardrijden behoren ook tot de opties. Tijdens het verkennen van de streek zullen de wijngaarden en wijnkelders opvallen. De omgeving van het Balatonmeer is dan ook een wijngebied. In de diverse oude wijnkelders, gebouwd in löss afgezet in de ijstijd, zijn bezoekers meer dan welkom om een van de lichte wijnen te proberen. Een lekker glaasje koude rosé is zeker de moeite waard.

Na een intensieve dag vol met activiteiten is het heerlijk bijkomen in een lokaal restaurant. Naast de traditionele en nogal zware Hongaarse gerechten kan er langs het meer ook prima buitenlands gegeten worden. De laatste jaren is het niveau van de restaurants in de omgeving flink vooruit gegaan. Zo hebben een restaurant in Balatonszemes en een in Balatonszárszó prijzen in de wacht eten te slepen.

Het is moeilijk om alle activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van de Hongaarse zee, zoals de Hongaren hun Balatonmeer noemen, te beschrijven. Het enige wat wel gedaan kan worden is de prachtige, diverse zuidkust van het Balatonmeer zelf te bezoeken.

Beeldmateriaal: Kerekes Janos Csongor – Flickr

Comments (2)

In welk land is dat?

In (West) Hongarije.

Write a comment