De witte dorpen van Andalusië

1

Posted by Redactie | Posted in Cultuur, Dagtrip, Vakantie, Zon | Posted on 13-02-2012

Schlagwörter:

De witte dorpen van Andalusië zijn cultureel erfgoed uit de Moorse tijd. Nadat de Moren na bijna 800 jaar overheersing verdreven waren uit Spanje, zijn de dorpen jaren verlaten geweest. Langzaam maar zeker zijn de Spanjaarden de dorpen gaan bewonen. De typisch Moorse huisjes hebben dikke witte muren met kleine ramen. De witte muren weerkaatsen het zonlicht, de kleine ramen laten niet veel zonlicht binnen, zodat de temperatuur zowel ‘s zomers en ‘s winters aangenaam blijft. Ieder voorjaar worden tot op de dag van vandaag alle huisjes wit geschilderd. De bekendste witte dorpen in Andalusië zijn Ronda, Arcos de la Frontera en Grazamala. De meeste witte dorpen zijn hoog gelegen en hebben dikke massieve stadsmuren en een burcht.

Andalusië heeft naast de bekende stranden, het flamenco dansen en stierenvechten veel te bieden. Eindeloze bloemrijke velden, olijfbomen, citrusbomen, door snel stromende rivieren uitgesleten rotsen, grotten, natuurparken en prachtige authentieke stadjes. Dwalend door de steile straatjes van de pittoreske witte dorpen waant men zich in het verleden. Ronda wordt in tweeën gesplitst door de Gualdavin Rivier en verbonden door drie beroemde bruggen. De beroemdste brug en dé attractie van Ronda is de Puente Nuevo (nieuwe brug). De bouw van deze 18e eeuwse brug duurde meer dan 40 jaar. Onder de brug werd de toenmalige gevangenis gebouwd. De andere twee bruggen zijn de Puento Romana en de Puento Arabe, zij zijn erfgoed uit de Romeinse en de Moorse periode. Tevens bezit Ronda een van de mooiste en best bewaarde historische arena’s van Spanje. Ronda ligt op zo’n 750 meter boven zee niveau tussen de twee beroemde natuurparken Sierra de las Nieves en Sierra de Grazalmaen.

Grazalema een pittoresk wit plaatsje, is misschien wel het mooiste dorpje van Spanje. Het stadje werd in 1485 heroverd op de Moren. Grazalema heeft zijn eigen microklimaat met veel regen, waardoor een unieke flora en fauna is ontstaan. In en rond Grazalema wordt veel buitensport beoefend. Grazalema biedt veel typische streek producten en diverse locale lekkernijen. Arcos de la Frontera is na Ronda het grootste witte dorp. Arcos de la Frontera biedt alles wat bij een plaats van deze omvang hoort zoals supermarkten en sport- en recreatie mogelijkheden. Het oude centrum van Arcos de la Frontera is gebouwd op een door de Guadalete rivier uitgesneden rots de Peña genaamd. Het uitzicht vanaf het oude centrum over de heuvels is magnifiek.

Beeldmateriaal: Papalars – Flickr

Comments (1)

Andalusie beslaat een gebied van ongeveer 8 keer de omvang van Nederland. De hoofdplaatsen zijn Sevilla, Malaga, Cordoba en Granada.

Wij hebben zelf bijna acht jaar in deze regio gewoond en hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan in dit prachtige gebied. In Andalusië kunt u een unieke combinatie beleven van ontspanning, activiteiten en cultuur tijdens het verblijf in een landelijke accommodatie.

Andalusië biedt voor elke soort vakantiebeleving een oplossing. Houdt u van de ongerepte natuur in het binnenland, wandelen door de prachtige bergen van de Sierra Nevada, de Moorse architectuur in
Granada, Cordoba of Sevilla? Of eet u toch liever een lekker visje met een wijntje op het strand? In Andalusië kan het allemaal!

Tot ziens in Andalusië!

Write a comment