De walletjes van Amsterdam

1

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Bijzonder, City trip, Steden, Vakantie | Posted on 07-02-2012

Schlagwörter:

Drug dealers, pooiers en peepshows. De Amsterdamse wallen lijken alles in huis te hebben voor een lomp Engels zuipfestijn. De wallen kunnen maar beter gemijd worden door dagjesmensen en cultuurliefhebbers, toch? Zonde! De wallen is een prachtig stukje Amsterdam, rijk aan cultuur en heeft voor iedereen wat te bieden.

De wallenIn het midden van de wallen staat de Oude kerk. De kern van deze prachtige kerk is gebouwd in de veertiende eeuw. Later zijn hier, met het groeien van de stad, bijgebouwen aangebouwd. Deze zijn goed te herkennen aan de verschillende soorten metselwerk. Tegenwoordig biedt de oude kerk onderdak aan vele kust tentoonstellingen.

Om in de kerkelijke sferen te blijven moet de Oudezijds Voorburgwal 40 niet worden overgeslagen. In dit ogenschijnlijk normale grachtenpand bevindt zich een hele speciale kerk. Na de reformatie was het openlijk belijden van het katholieke geloof verboden en kerken werden in gebruik genomen door de protestanten. Tolerant als Nederlanders zijn mochten de katholieken wel diensten bijwonen in dit soort schuilkerken.

Aan de Zeedijk 1 bevindt zich het oudste houten huis van Amsterdam. In dit houten huis zit nu café ‘t Aepjen. Volgens de legende was ‘t Aepjen vroeger een herberg waar zeelieden overnachtten. De herbergier had een voorliefde voor aapjes en hield die beesten als huisdieren. Wanneer een zeeman de volgende ochtend opstond met jeuk van de luizen was hij ‘in de Aep gelogeerd’. Tegenwoordig heeft u niets te vrezen en kunt u heerlijke jenevers drinken in dit gezellige café.

Tijdens een culturele wallen tour kan er meer over dit bijzondere stukje Amsterdam worden geleerd.

Beeldmateriaal: Bert Kaufmann – Flickr

Comments (1)

leuk! nederlanders kunnen ook best wat over de Wallen leren!

Write a comment