De uitdaging van het samenstellen van een wandelvakantie

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Vakantie | Posted on 28-11-2011

Schlagwörter: ,

550790_web_R_K_by_Thomas Siepmann_pixelio.deHet aanbod wandelvakanties in Frankrijk is groot en neemt ieder jaar nog steeds toe, ondanks het feit dat de vraag de laatste jaren helemaal niet meer zo sterk groeit. Steeds meer accommodatie-eigenaren denken hun bezetting te verbeteren door hun gîte, hotel of chambres d’hôtes aan te melden voor een website met wandelvakanties onder het mom “bij ons in de buurt kun je ook fantastisch mooi wandelen, dus zet ons ook maar op uw site”. Maar websites met accommodaties zijn er genoeg en wees eerlijk, het is in heel Frankrijk mooi wandelen. Nee, de wandelaar van nu wil graag een echte wandelvakantie, met zorg samengesteld door één of meerdere accommodatie-eigenaren en/of reisorganisatie.

Er gaat veel tijd zitten in het samenstellen van een goed wandelarrangement, vooral als er wordt gekozen voor het opzetten van een wandeltrektocht. De regio moet worden uitgezocht waarbij het van belang is dat er voldoende accommodaties zijn en die op maximaal 20 km lopen van elkaar gelegen zijn. En er moet zekerheid zijn dat de eigenaren van die accommodaties er volledig voor willen gaan in hun deelname aan die wandeltrektochten en dat is in de praktijk niet altijd zo vanzelfsprekend gebleken. Immers, als één van de accommodatie-eigenaren ineens voor een lange periode geen kamers beschikbaar heeft, kan in die periode geen enkele reservering worden aangenomen. Vol = vol, uiteraard dat is niet anders maar daarom is het van belang dat de deelnemende accommodaties meerdere kamers ter beschikking hebben en niet dusdanig populair zijn dat bij wijze van spreken in maart al vast staat dat de hele zomer is volgeboekt terwijl de wandelaar over het algemeen pas laat boekt. Maar belangrijker nog, onverwacht een paar dagen of langer niet beschikbaar zijn midden in het seizoen of niet al ver van te voren een kamer voor ‘slechts’ 1 nacht willen vast leggen, hoort er bij deelname aan een trektocht niet bij. De verhuurders moeten er volledig voor gaan.

Als de accommodaties zijn uitgezocht, dan begint de grootste klus nog, het uitstippelen, lopen, beschrijven en uittekenen van de routes. Vooral in Frankrijk staan op de kaart nog vele onverharde paden, dwars door de landerijen maar het blijkt bij het lopen dat deze paadjes vaak verdwenen zijn. Dit omdat de gemeente geen onderhoud pleegt en de boel is dichtgegroeid of doordat een boer het pad bij een weiland heeft getrokken. Dus ter plekke moet er dan een alternatief worden bedacht en gaat de route ineens een hele andere kant op. Kortom, niet alleen het lopen maar ook het uitzetten en samenstellen van een echte wandelvakantie kan toch zeker ook een behoorlijke uitdaging zijn.

Beeldmateriaal: Thomas Siepmann  / pixelio.de

Write a comment