Vakantie op de Krim

1

Posted by Redactie | Posted in Bijzonder, Cultuur, Landen, Natuur, Reizen, Vakantie, Zon | Posted on 10-04-2012

Schlagwörter: ,

Zwaluwnest in YaltaIn het zuiden van Oekraïne ligt de Krim, een van de langst bewoonde gebieden van het land. De Krim is een schiereiland aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee en ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Een kleine landstrook verbindt het gebied met Oekraïne, waardoor de Krim een lange kuststrook heeft. Het schiereiland staat daarom ook wel bekend als het grootste strand van Oost-Europa. Diverse bus- en luchtvaartmaatschappijen verbinden Nederland met Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Vanaf Kiev kan de Krim per trein of bus worden bereikt.

De kusten van de Krim zijn divers. In het westen vindt men veel baaien en inhammen, terwijl de zuidoostelijke kust wordt gekenmerkt door het 150 kilometer lange Krimgebergte. De rotsachtige toppen ervan zijn tot anderhalve kilometer hoog en door het berglandschap stromen verschillende rivieren. Op de zuidelijke hellingen resulteert dit in de schitterende Uchan-Su waterval. Met zijn honderd meter is dit de hoogste waterval van de Krim. Vooral het vele smeltwater in de lente levert indrukwekkend natuurgeweld op. Meer naar het binnenland wordt de Krim gekenmerkt door een relatief vlak steppelandschap.

De Krim heeft een geschiedenis die ruim 2500 jaar teruggaat. Op veel plaatsen zijn dan ook nog adembenemende overblijfselen te zien. Fort Yenikale bij Kertsj in het oosten van het schiereiland is een opvallende 18e eeuwse vesting, maar de toeristische badplaats beschikt over veel oudere historische bouwwerken, waaronder de monumentale Johannes de Doperkerk uit de 8e eeuw. Nog verder terug gaan de oude ruïnes van Panticapaeum, zoals Kertsj 2500 jaar geleden werd genoemd. Hoewel de Krim relatief onbekend is, zal de naam Yalta zeker een belletje doen rinkelen. In 1945 kwamen de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet Unie samen in de stad aan de Zwarte Zee voor de Conferentie van Yalta, waarbij de naoorlogse situatie die er aan zat te komen werd besproken. Het bekendste bouwwerk van het kuuroord is het Zwaluwnest dat zich spectaculair op een rost bevindt. Het kasteeltje is uitgegroeid tot het symbool van de prachtige Krimkust.
Dat de tijd niet heeft stilgestaan in de Krim bewijst het jaarlijkse KaZantip in augustus. Op dit wekenlange dancefestival bij het plaatsje Popivka draaien honderden deejays en komen meer dan honderdduizend bezoekers af. Op de Krim zorgen verleden én heden voor een geweldige vakantie.

Beeldmateriaal: Argensberg – Flickr

Comments (1)

Oekraine als vakantieland? krim klinkt wel goed, zijn er nog andere mooie plekken in oekraine? is de rest niet alleen maar grauw? Of is dat een vooroordeel dat we hier in nederland hebben?
Groet Martijn

Write a comment