De groene long van Italië: Il Cilento

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Vakantie | Posted on 21-03-2012

Schlagwörter: , ,

In de Zuid-Italiaanse regio Campania, ten zuiden van Napels, ligt een van de jongste nationale parken van het land: Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano ofwel Il Cilento. Hoewel het park relatief jong is heeft het al wel Unesco’s status van cultureel werelderfgoed verworven dankzij haar authentieke lokale cultuur en indrukwekkende natuur. De grote aantrekkingskracht van Il Cilento is de rust; het wemelt hier niet van de toeristen. De steeds wisselende uitzichten, de mooie strandjes en de pittoreske dorpjes, de gastvrijheid van de Italianen en natuurlijk het heerlijke traditionele eten geven dit gebied een geheel eigen karakter. Het binnenland is verrassend groen, Cilento wordt wel de groene long van Italië genoemd. Historische dorpjes liggen afgezonderd op de bergkammen en smalle valleien doorkruisen de loofwouden en de dennenwouden.

In het zuiden van de nationale park, niet ver van de Middellandse Zee liggen twee prachtige ‘bezienswaardigheden’ die een goede indruk geven wat dit prachtige gebied te bieden heeft: natuur en cultuur.

Monte di Bulgheria
Nabij het dorpje San Giovanni a Piro (2 uur ten zuiden van de stad Salerno) ligt de berg Monte di Bulgheria van 1225 meter hoog. Een prachtige, maar pittige wandeling neemt wandelaars bijna langs de kust naar de top van de Bulgheria. De wandeling is uitdagend maar actievelingen worden beloond met unieke indrukken van de mooie omgeving. De wandeling heeft enkele natuurlijk obstakels (rotsen) en voert langs oude gebouwen zoals de pastorie van Iatzzo Montagna dat op een hoogte van 826 meter ligt. Vanaf de top hebben wandelaars adembenemende uitzichten over de golf van Policastro en richting de hoogte berg van Il Cilento de Monte Cervato van 1900 meter.

Morigerati
Het kleine, in de heuvels gelegen dorpje Morigerati ligt op zo’n 10 kilometer van de kust van Policastro. Het plaatsje staat vooral bekend om zijn grotten (le grotte dell’ oasi), die kunnen worden bereikt via een mooi, maar stijl pad. In de zomer zijn er gidsen aanwezig die hun kennis over de grotten graag met bezoekers delen. Het is ook leuk het authentieke dorpje zelf te bezichtigen; zo kan er een een etnografisch museum en een bijzonder goede pizzeria gevonden worden waar perfect genoten kan worden van het ‘echte’ Italië.

Nieuwsgierig naar dit stukje authentiek Italië? Voor meer informatie klik hier.

Beeldmateriaal:

Write a comment