De bruggen van Boedapest

0

Posted by Redactie | Posted in City trip, Steden | Posted on 12-01-2012

Schlagwörter: , , ,

Bij een stedentrip of vakantie in Boedapest is het zeker de moeite waard de 9 bruggen te bezoeken die kenmerkend zijn voor de stad. Deze bruggen verbinden de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar. De allereerste brug, genaamd de Kettingbrug, werd aangelegd tussen 1839 en 1849 en is tevens de mooiste van de stad. Deze brug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Rooseveltplein in Pest met elkaar. De brug is ontworpen door William tierney Clark en gebouwd door Adam Clark.

Er gaat ook nog een belangrijk stukje geschiedenis aan de brug vooraf. Zo dreigde de Kettingbrug nog voor de officiele opening opgeblazen te worden tijdens de opstand van de Hongaren tegen de Habsburgers, dit gebeurde toendertijd niet. Helaas werd de brug alsnog opgeblazen door de Duitsers in 1945 om de Russen tegen te houden. De Kettingbrug werd daarentegen snel weer gerestaureerd en in 1949 heropend.

Een andere bijzondere brug in Boedapest is de Elizabethbrug die gebouwd werd tussen 1897 en 1903 . Bij de opening was de Elizabethbrug de langste hangbrug ter wereld. Helaas werd ook deze brug vernietigd door de Duitsers waarna hij weer opnieuw gebouwd werd naar het originele ontwerp. Hetzelfde gebeurde met de Vrijheidsbrug, die eigenlijk de Franz Jozef Brug heette, na de vernietiging werd ook deze volledig gerestaureerd waarbij alle versieringen werden behouden.

Een bezoek in Boedapest is niet compleet zonder deze bijzondere bruggen te hebben bewonderd. Ga op ontdekkingsreis in deze Hongaarse stad en laat je betoveren door al het moois wat de stad te bieden heeft.

Write a comment