De authentieke Abruzzen

1

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, Cultuur, Vakantie, Zon | Posted on 01-03-2012

Schlagwörter: ,

Adembenemend mooie bergen in de AbruzzenIn zuidelijk centraal Italië, een uur van Rome verwijderd, ligt het gebied Abruzzen. Dit gebied is geen typische toeristentrekpleister, maar een prachtige streek dat rijk is aan natuurschoon. De meeste toeristen zijn Italianen zelf.

De nog ongerepte natuur is erg afwisselend van karakter. Met drie nationale natuurparken en het regionale Parco Nazionale d’Abruzzo is het mogelijk om van de ruige natuur te genieten. In deze beschermde natuurgebieden leven nog een aantal wilde dieren, zoals o.a. bruine beren, wilde zwijnen, adelaars en stekelvarkens. Een prachtige streek hier is de Sangro vallei, met zijn uitgestrekte bossen, rivieren en meren. De bergdorpen zijn vaak nog onaangetast door de tijd. Er zijn drie berggroepen: Laga, Maiello en Gran Sasso. Bij dit laatste bergmassief bereiken de Apenijnen hun top (2912 meter). Het hele gebied is zeer dunbevolkt en in de bergdorpen is men ’s winters veelal afgesloten van de bewoonde wereld.

De hoofdstad l’Aquila met zijn Middeleeuwse stadsmuren is niet beïnvloed door het toerisme, en een bezoek aan deze authentieke stad is de moeite meer dan waard. Ook het Middeleeuwse stadje Sulmona, waar de Italiaanse dichter Ovidius werd geboren, is een aanrader. In het stadje kan men een prachtig, grotendeels intacte aquaduct bewonderen die uit de 13e eeuw stamt.

De kust in de Abruzzen varieert van lange zand- en kiezelstranden die overgaan tot heuvels, maar ook de ruige rotskusten en baaien zijn een bezienswaardigheid. Langs de kust vindt men talrijke oude visinstallatie’s van hout, de zogenaamde Trabocchi. Belangrijke en populaire badplaatsen aan de kust zijn onder andere Pineto, Montesilvano en Vasto. Toerisme aan de kust is redelijk ontwikkeld en er kunnen talrijke accommodaties gevonden worden voor een heerlijke vakantie.

In de Abruzzen is er volop gelegenheid om te wandelen en fietsen in de vrije natuur, kanovaren in de vele rivieren of skiën in de bergen. Natuurlijk kan men zelf op avontuur gaan, maar er zijn ook georganiseerde tochten onder beleiding van een ervaren gidsen.

Tijdens een vakantie in de Abruzzen moet de smakelijke lokale keuken ook zeker worden geprobeerd. Veel ingrediënten worden verbouwd op eigen land en gedroogd op de boerderijen. Een bekend plaatselijk ingrediënt is saffraan, ook wel ‘het goud van de Abruzzen’ genoemd, en wordt veelvuldig gebruikt in de lokale keuken. Bekende en veel gegeten gerechten zijn natuurlijke Italiaanse pasta’s en verse groenten, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van rode pepers, die voor de geliefde pittige smaak zorgen. Vlees en ook kaas worden tevens veel gebruikt. Daar de Abruzzen aan de Adriatische zee ligt wordt er vanzelfsprekend ook veel vis gegeten. Een bekend gerecht is de ‘Polipe in purgatorio’; stukjes gekookte inktvis in een tomatensaus met knoflook en peperoncini (ook wel ‘diavolini’, duivel genoemd).

Beeldmateriaal: Paolo Fefe – Flickr

Comments (1)

Poe he, dat lijkt me wel wat. Hoe vlieg ik hier goedkoop naar toe?

Write a comment