Clet – verkeersagent van de ziel

0

Posted by Redactie | Posted in Overig, Steden | Posted on 12-12-2011

Schlagwörter: , ,

Clet Abraham, een Franse kunstenaar die al meer dan twintig jaar in Florence woont, tovert regelmatig een glimlach op het gezicht van de inwoners van de stad van de renaissance. Met zijn humoristische kunst zorgt hij voor een vrolijke, hedendaagse noot tussen de eeuwenoude palazzi. Hij wordt door de inwoners van Florence daarom ook wel ‘verkeersagent van de ziel’ genoemd. Meer dan toepasselijk, want Clet tovert verkeersborden namelijk om tot kunst. Kunst met een knipoog, want wie een verkeersbord dat door Clet onder handen is genomen passeert, kan niet anders dan glimlachen of hardop grinniken.

Als je door Florence wandelt zie je de borden hangen, de grappige verboden-in-te-rijden-borden waarop een mannetje er met de witte balk vandoor probeert te gaan. Echt lang sta je er in het begin niet bij stil, totdat je toch wel veel verschillende verkeersborden ziet die zijn omgetoverd tot grappige afbeeldingen. Een mannetje dat bloemen plukt in een gevaarlijke bocht, een engeltje van een pijl die inderdaad in de richting van de hemel wijst… langzaam word je nieuwsgierig. Wie maakt deze grappige toevoeging aan de bestaande verkeersborden?

Het brein achter de kunstige verkeersborden is Clet Abraham. Deze Franse kunstenaar, die oorspronkelijk uit Bretagne komt, kwam naar Florence om te studeren aan de Accademia di Belle Arti en is nooit meer weggegaan. En mocht hij dat ooit van plan zijn, dan blijven de vele verkeersborden gewoon hangen, als een vrolijk eerbetoon aan deze bijzondere artiest.

Clet schudde de stad wakker met zijn humoristische toevoeging aan verkeersborden. Nog een paar voorbeelden van de tekens die aan Clets associatieve brein ontschoten:

Gelukkig kun je in Florence dankzij de vrolijke verkeersborden niet meer om deze kunstenaar heen. Wil je tijdens een bezoek aan Florence niet alleen de borden op de foto zetten, maar ook een origineel souvenir meenemen, breng dan een bezoek aan het atelier van Clet in de wijk San Niccolò (Via dell’Olmo 8). Hier kun je zijn borden in allerlei soorten en maten kopen, maar als dat een beetje teveel van het goede is kun je ook gewoon een T-shirt, ansichtkaart of sticker uitzoeken als aandenken aan je bezoek aan de stad. Vrolijke reacties gegarandeerd!

Op weblog Ciao tutti lees je meer over deze ‘verkeersagent van de ziel’, die naast verkeersborden ook koffiekannetjes en andere gebruiksvoorwerpen omtovert tot vrolijke, niet-alledaagse kunst.

Write a comment