Cinque Terre aan de Italiaanse Rivièra

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Cultuur, Vakantie | Posted on 08-03-2012

Schlagwörter: , ,

Aan de schilderachtige kust van de Italiaanse Rivièra ligt Cinque Terre, een wonderschone regio die sinds eind jaren negentig op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Cinque terre: Italië op haar mooistDe naam Cinque Terre verwijst naar de vijf dorpen die zich in het gebied bevinden: Riomaggiorre, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Prachtig gelegen tussen de heuvels aan de Ligurische Zee, in het noordelijke deel van de Middellandse Zee, is dit een geliefde streek onder toeristen. In Cinque Terre zijn weinig auto’s, waardoor het levensritme er aanzienlijk lager is en de haast van alledag nadrukkelijk ontbreekt.

Bekend om zijn streekgerechten is het restaurant in het klooster Santuario Nostra Signora di Soviore, dat men in Monterosso al Mare vindt en waar ook een eenvoudige overnachting mogelijk is. Het geheel autovrije Vernazza ligt er niet ver vandaan en is met zijn fraai gelegen haven en Middeleeuwse Santa Margherita kerk het meest pittoresk. Corniglia is gebouwd op een hoge rots en biedt zo een fantastisch uitzicht op de omliggende dorpen. Manarola is de oudste van de vijf dorpen en bekend om zijn eeuwenoude wijnproductie. Riomaggiore ten slotte is het grootste plaatsje en voor velen het beginpunt van hun ontdekkingstocht door de adembenemende omgeving van Cinque Terre.

Het verkennen van de dorpen en indrukwekkende omgeving van Cinque Terre moet vooral te voet gebeuren. Auto’s dienen tegen betaling op een van de parkeerterreinen bij de dorpen te worden achtergelaten. Men kan daarom beter en goedkoper per trein vanuit Genua of La Spezia reizen: elk van de vijf dorpjes heeft een eigen station. Enig nadeel is dat een groot gedeelte van de spoorlijn door tunnels voert zodat men zo nu en dan mooie uitzichten mist. Omdat de dorpen met elkaar verbonden zijn door paden is Cinque Terre een echte aanrader voor wandelliefhebbers. Vanaf de hellingen heeft men geweldig uitzichten op de in de diepte gelegen zee. Het wandelpad tussen de dorpen wordt ook wel Sentiero Azzurro genoemd, wat het ‘lichtblauwe pad’ betekent.

De heuvels rondom de dorpen in Cinque Terre vallen op door de zogeheten terrassenteelt, waardoor een trapsgewijze aanblik ontstaat. De landbouwgronden worden vooral gebruikt voor wijnbouw en olijfboomgaarden. Tot in de regio gemaakte producten behoren de witte wijnen Cinque Terre en Sciacchetrà. Daarnaast is er een uitgebreide lokale keuken die onder meer bestaat uit zeevruchten. De ansjovis uit Monterosso al Mare is een beroemde specialiteit. Ook de bekende pestosaus en hartige aan pizza verwante deegproducten als focaccia en farinata zijn typerend voor de Ligurische keuken.

Beeldmateriaal: Sapheron – Flickr

Write a comment