Bouw een zandsculptuur!

0

Posted by Redactie | Posted in Activiteiten, Bijzonder | Posted on 25-01-2012

Schlagwörter: ,

ZandsculptuurEen dagje relaxen aan het strand is een favoriete vakantiebezigheid van vele zonaanbidders. Maar mocht je zin hebben om toch iets actiefs te doen op het strand, doe dan eens een poging tot het bouwen van een zandsculptuur!

Een zandsculptuur is een kunstzinnige versie van een zandkasteel gemaakt van zand en water. Een dergelijk bouwwerk kan allerlei architectuurvormen hebben zoals mensen, dieren en voorwerpen. Eigenlijk kan bijna alles in zand gemaakt worden, maar dan moet je wel de juiste techniek kennen!

De eerste fase voor het bouwen van een zandsculptuur heet de opbouwfase waarbij het zand laag voor laag in een mal wordt gestort. Elke laag moet goed worden aangestampt en nat gemaakt. Op iedere gevulde houten mal, komt een kleinere mal zodat er een piramidevormige stapel ontstaat. Op de top wordt meestal een met zand gevulde vuilnisemmer geplaatst zonder bodem of een stuk regenpijp

Zandsculptuur 2De tweede fase bestaat uit het vormgeven van het blok zand. Voor de vormgeving wordt van boven naar beneden telkens een mal verwijderd. Uit het blok worden de gewenste vormen gesneden tot de volgende mal eraf kan. Het ‘snijden’ van het zand wordt ook wel ‘carven’ genoemd.

Als men met strandzand een sculptuur wil maken, dan kan het beste gebruik worden gemaakt van kleine mallen. Het is namelijk niet mogelijk om hoger dan een meter te bouwen door de ronde structuur van een strandzandkorrel. Bij een te hoge druk valt de zandsculptuur namelijk uit elkaar.

Nu vraagt het bouwen van een proffesionele zandsculptuur wel om de nodige kennis en vaardigheden, maar met een beetje improvisatie kan je al een heel eind komen!

Beeldmateriaal: C. Nöhren  / pixelio.de

Write a comment