Backpacken in Namibië

1

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Bijzonder, Landen, Natuur, Reizen | Posted on 07-05-2012

Schlagwörter: , , , , ,

Sossusvlei zandduinenAfrika staat niet echt bekend als ultieme backpack bestemming. Toch kun je er prima low-budget rondreizen. Neem nou bijvoorbeeld Namibië; een veilig land waar je alle fascetten van Afrika tegenkomt: van een droog woestijn landschap naar een groene delta en van de uitgestrekte kust naar de golvende Kalahari. Je kunt het allemaal zien als rondtrekkende rugzaktoerist. Je moet alleen weten waar je moet zijn.

Wil je voor weinig geld naar Namibië dan zul je vanuit Zuid-Afrika met de bus moeten gaan. Een enkeltje met de Zuid-Afrikaanse busmaatschappij Intercape van Kaapstad naar Windhoek kost rond de 70 Euro. In Windhoek is de Carboard Box de place to be! Niet alleen verblijven hier de meeste backpackers, ook worden er goede feestjes georganiseerd in de tuin, vaak voorafgegaan door een overheerlijke braai. In de Cardboard Box vind je bovendien het alombekende prikbord: berichten van medereizigers die opzoek zijn naar mensen die bijvoorbeeld de kosten van een huurauto willen delen. Ideaal dus als je niet van alleen reizen houdt.

Rijd je liever niet zelf (wat te begrijpen is aangezien er in Namibië links gereden wordt), dan kun je met Intercape doorreizen naar de Victoria Falls of Swakopmund. Het is echter goedkoper om met een minibusje verder te reizen. Vanuit Windhoek kun je bijna dagelijks met een minibusje naar de belangrijkste steden in Namibië. Een ritje van Windhoek naar Swakopmund duurt bijvoorbeeld zo’n 4 uur en kost rond de 10 Euro. Hoewel de minibusjes nog geen luxevervoer is, is het een veilige maar vooral ook leuke manier van transport. Je komt immers makkelijk in contact met de lokale bevolking.

SwakopmundEenmaal in Swakopmund krijg je de indruk in Duitsland beland te zijn. Het ietswat oudbollig ogende stadje heeft echter veel te bieden. Via een organisatie als Desert Explorers kun je namelijk diverse activiteiten ondernemen: quadbiken, skydiven, sandboarden, paardrijden, dolfijnen spotten en nog veel meer. Het moge duidelijk zijn dat deze vele buitensportactiviteiten veel jongeren aantrekt. En dat is te merken ook! Bijna elke avond kun je je wel vermaken in één van de barretjes in het centrum van Swakopmund. Hoewel de werknemers van Dessert Explorers zelf af en toe erg gezellige feestje organiseren, moeten er echter geen grote feesten worden verwacht.

EtoshaMaar oke, je bent natuurlijk niet naar Afrika gekomen om alleen maar te feesten en de binnenkant van een bar te zien. Een beetje toerist, rugzak of niet, wil het echte Afrika zien. In Namibië kom je dan op twee plaatsen terecht: Etosha en Sossusvlei. Etosha is een groot wildpark en Sossusvlei zijn enorme zandduinen. Om deze plekken te bezoeken is het ‘t makkelijkste om je aan te sluiten bij een groep (dit kan in Windhoek of Swakopmund bij lokale reisbureau’s geboekt worden). Nadeel is wel dat deze tochten vrij duur zijn. Daarom is toch het beste alternatief om zelf met een huurauto de binnenlanden van Namibië te verkennen. Een huurauto is al voor zo’n 30 Euro per dag te krijgen.  Dus reken uit: als je de auto met vier personen deelt kost de auto nog geen 10 Euro per dag, inclusief benzine. Wil je vanuit Swakopmund (of Windhoek) naar Etosha, reken dan op één dag heen, minimaal twee dagen in Etosha (tip: neem een tent mee en overnacht buiten het park, is vaak goedkoper) en één dag terug. Voor Sossusvlei geldt één dag heen, de volgende dag vroeg naar Sossusvlei en ‘s middags weer terug. Heb je geen tijd (of geld) om naar Sossusvlei te gaan, dan kun je ook bij Duin 7 gaan kijken (tussen Walvisbaai en Swakopmund. Een bezoek aan Duin 7 is gratis en geeft je een goed idee hoe Sossusvlei er uit moet zien. Kortom, genoeg mogelijkheden voor een goedkope vakantie in Namibië.

Beeldmateriaal: Jasper van Riet Paap

Comments (1)

Namibië heeft een geweldige diversiteit te bieden aan cultuur, natuur en ander schoon. De prijzen zijn lager dan andere landen in Afrika en de bevolking staat erom bekend zeer vriendelijk te zijn. Ik heb dit blogbericht met zeer veel plezier gelezen!

Write a comment