Arles: voor ieder wat wils!

0

Posted by Redactie | Posted in Actief / Buitensport, Activiteiten, City trip, Cultuur, Natuur, Steden, Vakantie | Posted on 09-05-2012

Schlagwörter: , , ,

In het zuiden van Frankrijk, aan de delta van de rivier de Rhône, ligt Arles – de grootste gemeente van Frankrijk. Arles is een historische stad met een rijke geschiedenis die eeuwen terug gaat. In de Romeinse tijd was de stad onder de naam Arelate al een militair bolwerk onder het bewind van Julius Caesar. Uit deze tijd is een groot aantal bezienswaardigheden achtergebleven die in 1981 op Unesco’s werelderfgoedlijst zijn geplaatst, waaronder een amfitheater, het forum, de beroemde thermen en een aquaduct met watermolen. Ook in de middeleeuwen heeft de stad heel wat meegemaakt. Het abdij van Montmajour, dat iets buiten Arles ligt, is de belangrijkste bezienswaardigheid uit die periode.
Het huidige Cafe de NuitDe stad heeft ook een Nederlandse tintje daar in de 19e eeuw Vincent van Gogh naar Arles verhuisde en er enkele van zijn bekendste schilderijen maakte. Het café aan de Place du Forum dat hem als inspiratie diende voor zijn beroemde werk ‘Café de nuit’ bestaat nog steeds en is inmiddels een populaire toeristische trekpleister geworden. In de stad zijn ook een viertal musea te vinden waarvan het  Musée Réattu door kunstliefhebbers zeker niet gemist mag worden.

Arles wordt omringd door drie natuurgebieden, die respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden van de stad gevonden kunnen worden; de Alpilles, de Crau en de Camargue. De Alpilles, ook wel toepasselijk de lage Alpen genoemd, is een laag berggebied bestaande uit kalkheuvels met daartussen vruchtbare valleien terwijl het vlakke Crau voornamelijk uit steppegebied bestaat. Hiermee vormt de Camargue een groot contrast; deze streek bevat vele meren en lagunen en is voornamelijk moerasland, maar bestaat uit een diversiteit aan verschillende landschappen waaronder ook duin- en bosgebieden.

Binnenstad ArlesBijzonder is ook dat er een fietsroute is uitgestippeld die vanuit Maastricht helemaal naar Arles loopt. Fietsers rijden door België, Luxemburg en het oosten van Frankrijk en het grootste gedeelte van de dikke 1300 kilometer lange route voert langs rustige dorpjes en door uitgestrekte landschappen. Het hoogste punt van de route ligt op ongeveer 600 meter boven zee niveau.
De Franse pelgrimsroute Via Tolosana naar Santiago de Compostela in Spanje begint ook in Arles en sinds 1998 maakt ook deze route deel uit van het werelderfgoed van Unesco.

Arles ligt in de Franse regio Provence-Alpes-Côtes d’Azur die gekenmerkt wordt door indrukwekkende oude plaatsen, een prachtige kust en heerlijk eten. Meer informatie over een vakantie in deze diverse regio is te vinden op heerlijk-op-vakantie.

Beeldmateriaal: Cosmicautumn & Wolfgang Staudt – Flickr

Write a comment