Als alleenstaande ouder op vakantie met je kinderen.

0

Posted by Redactie | Posted in Onderzoek, Reizen, Tips, Vakantie | Posted on 30-08-2013

Schlagwörter: ,

alleenstaande ouder met kindVroeger was alles beter, hoor je oudere mensen wel zeggen. Wanneer je net gescheiden bent, lijkt dat vroeger zo lang geleden. In die vroegere tijden deed je samen met je partner zoveel zaken vanzelfsprekend. Zoals op vakantie gaan samen of later met je gezin. Een paar weken weg met de kinderen. Een feestje aan het eind van het schooljaar. Dit feestje wat vroeger zo vanzelfsprenkend was, bekijk je nu met hele andere ogen.

Vakantie? Help!
Help, de vakantie komt eraan? Hoe doe ik dat in mijn eentje. Waar ga ik naar toe alleen met de kinderen? Wil ik dat überhaupt wel? Ben ik daar wel klaar voor? Allemaal beren op je pad, waarvan je je eerst moet ontdoen. Gun je zelf de tijd om te wennen aan het idee alleen te zijn, eerst in je directe omgeving. Je zult merken dat je na een tijd toch weer behoefte hebt “oude” gewoontes, zoals op vakantie gaan, op te pakken. Forceer je zelf niet. Laat je ook niet gek maken.

Eenoudervakantie
Vakantie, als alleenstaande ouder met kinderen? Ja, dat is even wennen. Je wilt niet als zielig gezien worden, hoewel je jezelf zo toch stiekem wel eens zult voelen. Maar je voelt je goed genoeg en hebt besloten de stap te zetten. Wat zijn de mogelijkheden en waar let je op bij een eenoudervakantie? Er zijn jou natuurlijk al vele alleenstaande ouders voorgegaan. Aan hen zijn in een onderzoek op Single2Travel.nl enkele vragen gesteld over hun ervaring.  Over het aanbod, de criteria, het  geld en hun wensen.

Alleenstaande ouderschap
Hoewel het aanbod van reizen voor alleenstaande ouders divers is wordt er nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Slechts 22 procent van de ondervraagden is wel eens met een eenoudervakantie mee geweest. De gedeelde ervaring van het alleenstaand ouderschap wordt bij dit type reizen overigens als een belangrijk pluspunt ervaren. De meest geliefde en gewilde vakantie in de ogen van de alleenstaande ouder is een vakantie op een camping in een zonnige omgeving. Avontuurlijke en sportief getinte reizen genieten in mindere mate de belangstelling.

Georganiseerde activiteiten
In volgorde van belangrijkheid in een vakantie met andere eenoudergezinnen, vindt maar liefst 63 procent van de alleenstaande ouders de georganiseerde activiteiten voor de kinderen het belangrijkste element. Daarnaast speelt de leeftijd van de overige kids in het reisgezelschap een voorname rol. Op de derde plaats komt de prijs van de vakantie om de hoek kijken.

Kind voor alles
Daarnaast hecht men veel waarde aan de kindvriendelijkheid op de plaats van bestemming en kijkt men kritisch naar de leeftijd van de andere ouders. Dat het de ouders vooral te doen is om hun kinderen een fijne vakantie te bezorgen, blijkt uit het feit dat de verdeling mannen en vrouwen van het reisgezelschap van minimaal  belang  gevonden wordt. Ook aan het aantal deelnemende gezinnen en activiteiten voor de ouders hecht men minder waarde.

Hoe vaak ga je op vakantie?
Wanneer je eenmaal je leventje weer opgepakt hebt en je zelfs met plezier vakantieplannen gaat maken, is vervolgens de vraag hoe vaak je op vakantie gaat. Op deze vraag blijkt een kwart van de ondervraagden eens per jaar op vakantie te gaan. Zo’n 35 procent doet dit twee keer per jaar en een overige 22 procent kan zich nog meer luxe permitteren. Zij kunnen het zich veroorloven om minimaal drie keer per jaar af te reizen naar hun favoriete vakantiebestemmingen. De resterende 18 procent laat weten zelden of nooit op vakantie te gaan.

Korte break
In de tijd dat je nog geen kinderen had, nam je vast ook wel eens een weekendbreak of ging je er een weekje tussen uit. Op de vraag hoe je daar op dit moment mee omgaat, kwam het volgende boven tafel. Een korte break bezorgt velen al het ultieme vakantiegevoel. Zo’n veertig procent van de alleenstaande ouders neemt tijdens een weekendje weg de kids het liefst mee. Voor een derde is het om het even of de kinderen wel of niet meegaan. Slechts 17 procent van de alleenstaande ouders wil er het liefst zonder kinderen even tussen uit. De bestemming van een mini-break ligt bij voorkeur dicht bij huis. Zo’n 60 procent blijft het liefst in Nederland en 10 procent vindt België een prima alternatief. De overige 30 procent verkiest liever een bestemming elders in Europa.

Dit onderzoek is uitgevoerd door het online magazine Single2Travel.nl, onder 275 alleenstaande ouders.

Redactie Single2Travel.nl

Write a comment