10 Mooiste Natuurparken Europa

1

Posted by Redactie | Posted in Landen, Reizen | Posted on 19-01-2012

Schlagwörter: , , ,

Europa telt bijna 500 Nationale Parken die allen gekenmerkt worden door prachtige ongerepte natuur. Voor de reizigers die van plan zijn een natuurgebied te bezoeken in 2012, kunnen wellicht in dit rijtje alvast inspiratie op doen!


Lake DistrictLake Distric – Engeland

Het merengebied ligt in het noordwesten van Engeland en is daarbij één van de dertien Nationale Parken van het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig hoort het Lake District  tot de mooiste natuurparken van Europa. Vooral de langgerekte meren, die afstammen uit de ijstijd maken dit bergachtige gebied adembenemend. Bij een bezoek aan Lake District is het ook de moeite waard eens te gaan kijken in het kleine plaatsje Keswick.

Coto Doñana – Spanje
Het schitterende natuur- en wildpark, Parque Nacional de Donana, ligt aan de Atlantische Oceaan ongeveer een uur van Sevilla vandaan. In dit prachtige park vind men diverse diersoorten zoals de lynx en vele vogelsoorten. Het landschap is ontzettend gevarieerd, van heuvelachtige groene weiden tot zandduinen aan de kust.

Vysoké TatryVysoké Tatry – Slowakije/ Polen
Het toeristisch natuurgebied, Vysoké Tatry, ligt in het noorden van Slowakije en het zuiden van Polen. In het Nederlands wordt dit gebergte de Hoge Tranta genoemd met als hoogste punt 2.600 meter. In dit prachtige gebied kan men wandelen, mountainbiken, bergklimmen en in de winter skieen. Ook de dichtstbijzijnde stad Poprad is een aanrader.

Triglav Nationaal Park – Slovenië
Het Triglavski Narodni Park ligt in het noordwesten van Slovenie en is het enige Nationale park van het land. In de directe omgeving van het gebied liggen geen grote steden dus kun je het Triglav Park het beste bereiken vanuit Udine. Het bijzondere aan dit park is dat het niveauverschil ontzettend groot is. Het hoogste punt is de Triglav berg en het laagste punt ligt net iets boven zeeniveau. Hierdoor kan men genieten van een schitterend landschap en vele watervallen.


JotunheimenJotunheimen Nationaal Park – Noorwegen

Vanuit Oslo is het een paar uurtjes rijden naar Jotunheimen of men kan kiezen om vanuit de kustplaats Bergen naar Jotunheimen te reizen. Het gebied is erg veelzijdig met maar liefst 250 bergtoppen. Vissers, wandelaars en bergbeklimmers komen hier zeker aan hun trekken maar ook dierenspotters kunnen zich te goed doen aan elanden, herten, wolven, lynxen en rendieren.

Nationalpark Kalkalpen – Oostenrijk
Het grootste beschermde bosgebied in Oostenrijk, Nationalpark Kalkalpen, beslaat zo’n 21.000 hectare grond. Rondom het gebied liggen diverse leuke dorpjes en op anderhalf uur rijden ligt Linz. De bergachtige omgeving heeft ook vele grotten met een bijna 700 meter hoge bergschacht en een ondergrondse ijszuil.


Parc National des CévennesParc National des Cévennes – Frankrijk
Parc National des Cévennes is het op één na grootste nationale park van de 6 die Frankrijk telt. Het gebied wordt gekenmerkt door druipsteengrotten, ruines en kastelen. Om roofvogelsoorten te spotten is men hier op de juiste plaats. Dit heuvelachtige gebied is goed af te wisselen met bezoekjes naar Nimes, Millau en Montpellier.

Snowdonia – Wales
Berggebied Snowdonia is genoemd naar de hoogste berg van Wales, de Snowdon.  Snowdonia grenst aan de Ierse- en Keltische Zee en is ruim 2000 km2 groot. Op 2 uur rijden ligt Liverpool waarbij je tijdens de rit naar het berggebied Conwy Castle paseert.  De Welsche landschappen met haar kliffen en spectaculaire uitzichten zijn een lust voor het oog.

Plitvicemeren – Kroatie
Het Nacionalni Park Plitvicka jezera bestaat in totaal uit 16 meren, talloze watervallen, prachtige natuur en dammen. Sinds 1979 is het gebied al beschermd natuurgebied. Bij de Kroatische Plitvicemeren leven beren, lynxen, wolven en zeldzame vogelsoorten. De dichtstbijzijnde havenstad is Zadar.

Sarek National ParkSarek Nationalpark – Zweden
Het Sarek Nationalpark is een van de oudste Nationale Parken van Europa. Het is echter relatief lastig dit park te bezoeken door het gebrek aan goede voorzieningen. Het park, dat ook wel ‘de parel van Lapland’ genoemd wordt bereik je binnen een paar uur vanuit de havenstad Bodo. Het bergachtige landschap en de rivierdelta van Rapa zijn adembenemend.

Beeldmateriaal: flickr.com / AndrewH.uk /Michal KabAit / jneilson23 /Chris Scott 1984 / Kitty Terwolbeck

Comments (1)

Snowdonia klinkt echt fantastisch! Ik ga sowieso elk jaar naar de UK op vakantie, dit moet ook eens op de planning komen. Iemand vakantie ervaring in deze regio?

Write a comment